"RUSIJA MORA DA PROMENI AGRESIVNU SPOLJNU POLITIKU": Oglasilo se Ministarstvo inostranih poslova Litvanije

Novosti onlajn

28. 04. 2021. u 15:29

MINISTARSTVO inostranih poslova Litvanije očekuje da će Moskva promeniti agresivnu spoljnu politiku i ističe da diplomate koje su proterane iz Rusije nikada nisu obavljale aktivnosti koje nisu u skladu sa njihovim diplomatskim statusom, saopštio je litvanski spoljnopolitički resor.

РУСИЈА МОРА ДА ПРОМЕНИ АГРЕСИВНУ СПОЉНУ ПОЛИТИКУ: Огласило се Министарство иностраних послова Литваније

Foto: pixabay

- Šef litvanskog predstavništva u Moskvi Ejtvidas Bajarunas je 28. aprila pozvan u Ministarstvo inostranih poslova Rusije i dobio je diplomatsku notu u kojoj se navodi da dvoje zaposlenih u ambasadi – diplomata i državni službenik, treba da budu proterani kao odgovor na korake koje je preduzeo zvanični Vilnjus. Prošlog petka je dvoje zaposlenih u ruskoj ambasadi u Vilnjusu proglašeno za persona non grata jer da su obavljali aktivnosti nespojive sa njihovim diplomatskim statusom i dato im je sedam dana da napuste Litvaniju - navedeno je u saopštenju.

MIP Litvanije je dodao da se nada će Rusija promeniti svoju „agresivnu spoljnu politiku“, prestati da optužuje druge države za eskalaciju situacije i da će konačno čuti poruke koje joj upućuju zapadne zemlje.

Ranije je litvansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštio da će u znak solidarnosti sa Češkom proterati dvoje zaposlenih u ambasadi Rusije. To su učinile i Letonija i Estonija, koje su saopštile da proteruju po jednog ruskog diplomatu.

S tim u vezi, rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u sredu da Rusija proteruje diplomate Estonije, Letonije, Litvanije, kao i Slovačke, koja je takođe nedavno objavila da proteruje tri službenika ruske ambasade.

Podsetimo, odnosi Moskve i Praga su u ozbiljnoj krizi — strane su proterale desetine osoba nakon što su češke vlasti optužile Rusiju za navodnu umešanost u eksplozije u skladištu municije u selu Vrbjetice na istoku Češke 2014. godine.

Slične mere preduzele su i Sjedinjene Američke Države, Bugarska, Ukrajina, Poljska i Rumunija. Rusija reaguje recipročno.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)