ZELENSKI ŽELI SASTANAK U VATIKANU: "Idealno mesto za susret sa Putinom i razgovor o Donbasu"

Novosti onlajn

28. 04. 2021. u 12:23

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da bi Vatikan mogao da bude „odgovarajuće mesto“ za pregovore sa ruskom stranom o rešenju pitanja Donbasa.

ЗЕЛЕНСКИ ЖЕЛИ САСТАНАК У ВАТИКАНУ: Идеално место за сусрет са Путином и разговор о Донбасу

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka

- S bilo kog aspekta Vatikan bi mogao da bude optimalno mesto - rekao je Zelenski u intervjuu za italijanski list „Republika“ na pitanje o susretu s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Istovremeno, izvor RIA Novosti u Vatikanu, kaže da ako i Rusija i Ukrajina zatraže da Sveta stolica posreduje u rešavanju pitanja Donbasa, onda tako nešto neće moći da odbije. Izvor dodaje da je predlog Zelenskog za Vatikan bio iznenađujući.

Prema rečima predsednika Ukrajine, Vatikan je idealno mesto za dijalog o miru, to mesto je svetski moralni autoritet koji uvek efikasno igra ulogu posrednika jer je nepristrasan i u njega imaju poverenje svi koji su deo nekog sukoba.

- Upravo zbog toga je Vatikan često bio pozivan da razrešava sukobe između zemalja radi mirne budućnosti - rekao je ukrajinski predsednik.

Zelenski je ranije izjavio da sve vodi ka tome da će do njegovog susreta s Putinom doći, a da su mesto i vreme samo detalji.

S tim u vezi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je podsetio da je predsednik Rusije „apsolutno jasno izneo svoj stav prema inicijativi za razgovor i prema mogućem sadržaju takvog dijaloga“.

- Takav dijalog može se odnositi samo na probleme bilateralnih odnosa. Odnosno, taj dijalog se ne može voditi polazeći od ciljeva traženja rešenja na jugoistoku Ukrajine - rekao je Peskov i naglasio da Rusija nije strana u sukobu.

Dodao je i da Moskva uvek pozdravlja želju za razgovorom i da je zamenik šefa administracije predsednika Rusije Dmitrij Kozak u stalnom kontaktu sa kancelarijom ukrajinskog predsednika.

Zelenski je ranije u video-poruci o bezbednosnoj situaciji u zemlji predložio Putinu da se „sastanu bilo gde u ukrajinskom Donbasu gde se vodi rat“, a Putin je odgovorio da bi ukrajinsko rukovodstvo za razmatranje pitanja o istoku Ukrajine prvo trebalo da se sastane sa rukovodstvom Donjecke i Luganske republike, a tek zatim sa predstavnicima Rusije.

Ruski lider takođe je rekao da je spreman da primi Zelenskog u Moskvi u bilo koje vreme koje mu odgovara, ukoliko on želi da razgovara o bilateralnim odnosima, ali Kijev taj predlog odbacio.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (10)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!