ŽESTOKA NAJAVA IZ TURSKE: Kad je priznao genocid nad Jermenima i mi možemo Krim

Novosti online

26. 04. 2021. u 20:28

TURSKA partija „Vatan“ („Domovina“) na mitingu ispred ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Ankari predložila je nekoliko mera kao odgovor na izjavu predsednika SAD DŽoa Bajdena o genocidu nad Jermenima u Osmanskom carstvu.

ЖЕСТОКА НАЈАВА ИЗ ТУРСКЕ: Кад је признао геноцид над Јерменима и ми можемо Крим

Foto AP

- Obraćamo se vladi. Na napad Bajdena ne treba odgovarati rečima. Obavezno treba preduzeti mere. Turske oružane snage moraju baze Indžirlik i Kuredžik odmah staviti pod potpunu kontrolu, a američke jedinice treba da budu vraćene u svoju zemlju u roku od 15 dana. Radi priznanja Krima i Abhazije, kao i (samoproglašene) Turske Republike Severni Kipar, moraju se pokrenuti diplomatski kontakti sa Rusijom, Iranom i Azerbejdžanom - navodi se u saopštenju, koje je pročitao generalni sekretar partije Ozgjurom Bursali.

Priznanje Bajdena genocidom, događaj iz 2015. godine, po njihovom mišljenju, nije pravosnažno bez odluke međunarodnog suda. U tekstu se kaže i da je, u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava iz 2015. godine, predsednik stranke „Vatan“ Dogu Perinček, ranije osuđen u Švajcarskoj zbog rasne diskriminacije, imao pravo da porekne da su masovna ubistva Jermena u Osmanskom carstva 1915. godine predstavljala genocid. Perinček je tada izjavio da je „genocid nad Jermenima velika međunarodna laž“.

Partija „Vatan“ je paralelno organizovala miting ispred američkog konzulata u Istanbulu i namerava da organizuje ovakve akcije i tokom naredne nedelje u raznim gradovima Turske.

Genocid nad Jermenima

Američki lider DŽo Bajden u subotu je saopštio da su otomanske turske snage počinile genocid nad Jermenima 1915. godine. On je tako postao prvi američki predsednik posle 40 godina koji je zvanično nazvao zločine nad Jermenima genocidom, uprkos protivljenju Turske.

Jermeni ističu da su otomanske snage 1915. godine ubile milion i po Jermena. Da je nad njima izvršen genocid priznale su 23 države, Evropski parlament i Svetski savet crkava.

Turska prihvata da su mnogi Jermeni koji su živeli u Otomanskom carstvu ubijeni u sukobima sa osmanskim snagama tokom Prvog svetskog rata, ali osporava broj žrtava i poriče da su ubistva sistematski organizovana i da predstavljaju genocid.

Vlada Turske poziva na formiranje međunarodne komisije istoričara u cilju izučavanja dostupnih arhivskih dokumenata i kako bi se razvio objektivan pristup događajima u Prvom svetskom ratu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)