IZMEĐU SLOBODE I ZABRANA: U delu Italije došlo do popuštanja mera, ugostitelji otvaraju bašte, rade škole, muzeji, ali policiski čas ostaje

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

26. 04. 2021. u 16:05

PO odluci Vlade i zdravstvenih organa, od danas je u 15 regiona od 21 region u Italiji počelo popuštanje mera.

ИЗМЕЂУ СЛОБОДЕ И ЗАБРАНА: У делу Италије дошло до попуштања мера, угоститељи отварају баште, раде школе, музеји, али полициски час остаје

Foto: EPA

Moći će da rade barovi i restorani koji imaju bašte - prostor na otvorenom. Ova odluka se odnosi na regione označene žutom bojom, znači sa „srednjim“ rizikom od novozaraženih koronom. Pet regiona u narandžastoj boji, sa srednje visokim rizikom, kao i Sardinija označena crvenom, sa visokim rizikom, gde raste boj zaraženih, moraće da sačekaju.

Uprkos pobunama partija desnog centra i nekih regiona za sada ostaje na snazi policijski čas od 22 do 5 ujutru.

Iako je poslednja brojka - 13.158 novozaraženih u jednom danu, sa 217 preminulih i nešto povećanim procentom novozaraženih, premijer Mario Dragi potpisao je novi dekret uračunavajući i rizik u delimičnom otvaranju. Ovo je rešeno kako bi probali da spasu nešto parcijalnim otvaranjem, jer je sektor usluga i javnih delatnosti, ali stanovništvo zatvoreno mesecima, na ivici izdisaja. Ova odluka može da bude izmenjena 15. maja, shodno kretanju pandemije.

Italija ima 60 miliona stanovnika. Do sada je prvu dozu vakcine protiv korone primilo 17.592.000, drugu 5.215.000 i još nisu imunizovani svi stariji od 80 godina (Italija posle Japana ima najstarije prosečno starosno doba stanovništva).

Foto: Depositphotos

U žutim zonama danas se otvaraju i muzeji, pozorišta sa 50 posto prisustva, moći će da se održavaju i spektakli, ali sa kapacitttima publike popunjenima do 50 posto. U velikim prostorima moći će da bude 500 osoba najviše, a 1.000 na otvorenom prostoru. Dozvoljene su sportske aktivnosti na otvorenom, sportski centri takože mogu da koriste samo otvorene prostore.

Stanovnici iz žutih zona mogu da idu u druge regione sa istim stepenom rizika, a ako se želi u region označen narandžastom bojom moraju da imaju negativan test ne stariji od 48 sati, ili sertifikat da su vakcinisani. Posete prijateljima, ili rodbini, su dozvoljene, ali da u isto m prostou budu najviše četiri osobe.

Od danas su otvorene škole. U objektima gde je moguća distanca dozvoljeno je da sva deca dolaze na časove, a gde nije 70 posto učenika može da prisustvuje nastavi. I vozila za prevoz đaka mogu da budu popunjena do 50 odsto. Škole će biti istinski barometar kako će se kretati virus, s obzirom da mladi nisu vakcinisani.

Foto: Tanjug/AP

Kako idu prvomajski praznici, očekuje se da puno mladih da se okuplja na trgovima i u parkovima. S obzirom na to da većina njih ne nosi maske, nit poštuju mere distance, bojazan od takvog ponašanja nije mala. Da li će opet doći do porasta broja zaraženih, videće se posle praznika.

Italija je donela odluku da od danas zatvori letove iz Indije zbog ogromnog žarišta i izdvojene nove vrste virusa, jer je pre mesec dana u Toskani identifikovan jedan slučaj ovog soja. Ministar zdravlja Roberto Speranca zabranio je ulazak u Italiju svima koji su i pre dve sedmice boravili u Indiji, a žele da stignu preko drugih zemalja. U Italiju mogu da uđu samo oni koji žive u Italiji, sa obaveznim PCR testom pri dolasku i dolasku, kao i sa obaveznim karantinom u Italiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024