ZAHAROVA OŠTRO: Kijev dovlači oružje, bombarduje predgrađa Donjecka, a EU zatvara oči!

Novosti onlajn

23. 04. 2021. u 20:29

KIJEV dovlači tehniku i naoružanje na liniju kontakata na jugoistoku Ukrajine i ne može biti govora o potezima vlasti u pravcu normalizacije situacije.

ЗАХАРОВА ОШТРО: Кијев довлачи оружје, бомбардује предграђа Доњецка, а ЕУ затвара очи!

Foto: EPA

U isto vreme, Evropska unija zatvara oči pred raspoloženjem da se konflikt u Donbasu reši vojnim putem, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- O kakvoj 'uzdržanoj akciji' i čak o 'koracima ka rešenju' kijevskih vlasti se može govoriti u uslovima kada se na liniju kontakta aktivno dovlači oružje i oprema Oružanih snaga Ukrajine, a predgrađa Donjecka se svakodnevno bombarduju ukrajinskim granatama i minama od kojih umiru civili, uključujući i decu? Cinično izgleda povlađivanje ukrajinskom mitu o mnogobrojnim ruskim jedinicama raspoređenim na granici, uprkos činjenici da su u EU, čini se, i sami zbunjeni ciframa koje im je pružio Kijev. I to u uslovima kada u Briselu ne samo da zatvaraju oči pred raspoloženjem kijevskih vlasti da nasilno rešavaju sukob na jugoistoku, nego ih, voljno ili nevoljno, i sami podržavaju - navodi se u komentaru Zaharove na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Navela je da nije moguće da na drugačiji način shvatiti „povremene izjave rukovodstva EU, upućene Kijevu, poput one: „Mi smo na vašoj strani“.

- Moguće je, da je vreme da evropsko rukovodstvo, umesto podrške ukrajinskim vlastima, počne da podstiče Kijev na odustajanje od agresivne militarističke retorike. I da savesno ispunjava obaveze preuzete u skladu sa paketom mera iz Minskih sporazuma na samitima u normandijskom formatu. U suprotnom, nema sumnje da je upravo Evropska unija, čiji se stav gotovo ne razlikuje od ukrajinskog, zauzela određenu stranu u sukobu i aktivno se prepušta nacionalističkoj politici kijevskih vlasti - rekla je ona.

Zaharova dodaje da EU na taj način snosi odgovornost i za posledice te politike, uključujući drastično i agresivno kršenje prava i sloboda ruskog stanovništva u Ukrajini, kao i oživljavanje ideologije neonacizma i desničarskog ekstremizma.

Zaharova je dodala i da Rusija očekuje da EU prestane da širi ozbiljne dezinformacije o „ruskoj agresiji“ protiv Ukrajine i da počne da traga za tim kako da se normalizuje saradnja s Moskvom.

- Očekujemo da će u Briselu prekinuti sa širenjem ozbiljne antiruske dezinformacije i da će početi, rukovodeći se dugoročnim interesima evropskih naroda, da traže načine za normalizaciju saradnje na relaciji EU-Moskva - rekla je Zaharova.

Ona je dodala da to ide u prilog težnji Brisela da stekne „stratešku autonomiju“ u odnosu na partnere sa druge strane okeana u novom multipolarnom svetu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

MiR

24.04.2021. 14:48

Kakav Brisel, kakva EU kad su svi nacisti i fasisti i svete se za poraz u 2. svetskom ratu? Pale su maske svim satanistima, svi Hitlerovi saveznici su ponovo zajedno protiv Rusije i Srbije!