PODMORNICU SMRSKAO PRITISAK? Drama ispod mora nedaleko od Balija, kiseonika ostaje za manje od 24 sata (FOTO/VIDEO)

Novosti online

23. 04. 2021. u 09:20 >> 09:26

INDONEŽANSKI predsednik DŽoko Vidodo naložio je da sve raspoložive snage učestvuju u potrazi za nestalom podmornicom.

ПОДМОРНИЦУ СМРСКАО ПРИТИСАК? Драма испод мора недалеко од Балија, кисеоника остаје за мање од 24 сата (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Nedaleko od Balija traje očajnička trka s vremenom jer brodovi indonežanske mornarice, ali i niza drugih zemalja, pokušavaju da dođu do podmornice sa 53 člana posade koji, pod uslovom da su još živi, imaju kiseonika za manje od 24 sata.

U potragu se uključila i američka vojska, a indijska mornarica je saopštila da je na dubini od 50-100 metara pronašla neidentifikovani objekat. Međutim, dok ne stignu brodovi koji mogu da pretražuju teren pod vodom ne može se tačno istražiti o čemu je reč.

"KRI Nangala 402" nestala je nakon što je zatražila dozvolu za uranjanje u dublje vode tokom vojne vežbe. Strahuje se da je zaronila preduboko da bi moglo da se dođe do nje.

Procenjuje se da će kiseonik nestati oko tri ujutro u subotu po lokalnom vremenu.

- Danas ćemo povećati svoje napore sve do sutra u tri ujutro - rekao je portparol indonežanske vojske, general major Ahmad Riad.

Spasilački tim se fokusira na područje u kojem je na površini pronađena naftna mrlja nedugo nakon nestanka podmornice.

Ipak, još nema dokaza da naftna mrlja potiče od nestale podmornice. Admiral Judo Margono rekao je kako je mrlja mogla da nastane izlivanjem iz puknutog rezervoara goriva nestale podmornice, ali je naftu mogla da ispusti i sama posada prilikom pokušaja izranjanja.

Veruju i da je podmornica potonula do dubine od 600-700 metara, što je znatno dublje od dubine na kojoj njen trup može da izdrži pritisak vode (oko 200 metara), što znači da je moguće da je pritisak na toj dubini smrskao trup podmornice.

Uzrok nestanka i dalje je nepoznat. Mornarica je objavila kako je kvar mogao da ostavi podmornicu bez mogućnosti izranjanja.

Podmornica je napravljena 70-ih godina prošlog veka, a restauracija je izvršena 2012. u Južnoj Koreji.

Sličan incident se dogodio 2017. kada je nestala argentinska podmornica sa 44 mornara i člana posade.

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)