KOLEKTIVNI PRITISAK ZAPADA NA MOSKVU:Česi će dozvoliti Rusiji da ima pet diplomata u Pragu koliko oni imaju u Moskvi

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

22. 04. 2021. u 22:06

RUKOVODSTVO Češke odlučilo je da protera novu grupu ruskih diplomata i saradnika u ambasadi u Pragu. Česi su odabrali "formulu" po kojoj Rusija može da ima u Pragu onoliko diplomata koliko ih oni imaju u Moskvi. To znači da Rusi mogu da u Pragu imaju samo pet diplomata. Rok za selidbu je kraj maja.

КОЛЕКТИВНИ ПРИТИСАК ЗАПАДА НА МОСКВУ:Чеси ће дозволити Русији да има пет дипломата у Прагу колико они имају у Москви

Ukrcavanje ruskih oklopnih vozila u transportne avione tokom vežbi na Krimu / Foto AP

Posle prethodnog proterivanja iz Praga 18 ruskih diplomata, Moskva je odlučila da protera 20 čeških. Ta brojčana disproporcija uticala je na to da je u Moskvi u češkoj ambasadi ostalo samo pet diplomata. Na to su Česi odlučili da postave Moskvi ultimatum: ili će dozvoliti povratak čeških diplomata ili će biti proterano čak 60 saradnika ruske ambasade u Pragu.

Potpuna solidarnost Saveta NATO sa Češkom oko poslednje odluke Praga da protera ruske diplomate zbog eksplozije na skladištu municije u selu Vrbetice 2014. godine, za koju se optužuju dva ruska špijuna, navodno povezana sa trovanjem Skripalja i njegove ćerke u Britaniji, pokazuje da Zapad namerava da pravi kolektivni prisak na Moskvu.

Za sada je izostalo izjašnjavanje o predlogu Praga da sve članice NATO proteraju određeni broj ruskih diplomata, ali se oglasila Ukrajina apelom na zapadne saveznike da pokažu da su spremni da kazne Moskvu novim sankcijama.

Predsednik Putin je u sredu već objasnio da se sa Rusijom ne može razgovarati nadmeno i niko joj je može postavljati ultimatume. U četvrtak je portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio da se u Pragu ponašaju histerično, a predstavnica MIP Rusije Marija Zaharova smatra da Česi "odrađuju ono što im je naručeno" i zato se tako ponašaju.

U sredu su Česi saopštili da njihove diplomate vode konsultacije za predstavnicima Velike Britanije i Holandije. Što se tiče Britanaca, Čehe je zanimalo njihovo iskustvo oko afere "Solzberi", a Holandije oko rušenja aviona nad Donbasom.

Tokom dana je iz Moskve u Vašington otputovao ambasador SAD u Rusiji Džon Saliven, ali je Stejt department potvrdio da će se vratiti u Moskvu "narednih nedelja".

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u četvrtak je doputovao u Moskvu, gde je razgovarao sa predsednikom Rusije Putinom. Glavne teme su bile ekonomija i politika dveju zemalja. Domaćin i njegov gost iz Belorusije su razgovarali i o međunarodnoj situaciji u svetu i pritiscima koje Zapad pravi na rukovodstva te dve prijateljske i savezničke zemlje.

Dan posle protesta održanih širom Rusije u sredu u znak podrške kritičaru vlasti Alekseju Navaljnom koji se nalazi u zatvoru, objavljeno je da je policija privela više od 1.700 ljudi. Pristalice najvećeg protivnika ruskog predsednika Vladimira Putina kažu da se njegovo stanje pogoršava zbog štrajka glađu.

VOJSKA SE VRAĆA U KASARNE

POSLE manevara na jugozapadu Rusije, ruske jedinice se polako vraćaju u svoje kasarne. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je da su vežbe završene i da su pokazale da je vojska spremna da ako zatreba brani svoju zemlju.

Na vežbama je ukupno učestvovalo više od 10.000 vojnika i 1.200 jedinica vojne tehnike, među kojima raketni kompleksi "Bal" i "Bastion" i bespilotne letelice "inohodec".

U četvrtak su na Krimu počele vežbe u kojima su učestvovali pripadnici Crnomorske flote i Kaspijske flotile, kao i PVO. To je svojevrsni odgovor vežbama članica NATO "Branilac 21" koje su održavaju u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a