NA SVAKI NJIHOV POTEZ USLEDIĆE NAŠ ODGOVOR! Zaharova upozorila - "Prag sa zanosom uništava bilateralne odnose!"

Novosti onlajn

20. 04. 2021. u 20:06

PRAG sa zanosom i strašću uništava bilateralne odnose sa Rusijom, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući izjave čeških vlasti.

НА СВАКИ ЊИХОВ ПОТЕЗ УСЛЕДИЋЕ НАШ ОДГОВОР! Захарова упозорила - Праг са заносом уништава билатералне односе!

Foto: EPA

- Vidimo kako Prag sa zanosom uništava bilateralne odnose. Čini to sa strašću i čini to, nažalost, suprotno sopstvenim nacionalnim interesima - rekla je Zaharova za „RBK“.

Ona je dodala da što više destruktivnih poteza Prag bude preduzimao, to će više dobijati kao odgovor od Moskve.

- Nazvala bih to agresivnim i neprijateljskim postupcima Češke, na koje mi dajemo adekvatan odgovor. Koliko Prag želi da se udubi i krene dalje putem uništavanja bilateralnih odnosa, oni vrlo dobro znaju i treba da budu svesni... oni zaista znaju da ćemo mi odgovarati. Shodno tome, što više destruktivnih postupaka i koraka budu preduzimali, to će više dobijati kao odgovor - objasnila je Zaharova.

Politički establišment Češke se zapetljao u lažima optužujući Rusiju, dodala je portparolka.

- Za nekoliko dana smo čuli toliko laži i oprečnih verzija da se, iskreno govoreći, ne sećam ničega sličnog u novijoj istoriji... Nova reč u zapadnom višeglasju - zaključila je Zaharova.

Premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da je Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata. Kremlj je ove optužbe nazvao nečuvenim i neosnovanim. Zaharova je situaciju sa istragom eksplozije skladišta u Češkoj nazvala „paradom ludila“.

Sledećeg dana objavljene su recipročne mere Rusije. Ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde je obavešten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)