DA LI JE PRINC FILIP SVOJOM SMRĆU POMIRIO BRAĆU? Svi detalji sa sahrane vojvode od Edinburga, kraljica je delovala usamljenije nego ikad

Novosti online

18. 04. 2021. u 18:44

SAM princ Filip je, po ugledu na omiljenog ujaka Luja Mauntbatena, osmislio svaki detalj sopstvenog poslednjeg ispraćaja – od lične zastave sa grbovima, koja priča priču o njegovim korenima, izgnanstvu i „usvajanju“ britanske nacionalnosti i kraljevske porodice, kojom je kovčeg bio prekriven, preko mornaričke oficirske kape i mača postavljene na nju, land rovera, koji je sam dizajnirao i kojim je telo prevezeno u kapelu svetog Đorđa u Vindzorskom zamku, pa sve do crkvene muzike na pogrebu. Međutim, život nas uvek iznova nauči da ne možemo sve da predvidimo

ДА ЛИ ЈЕ ПРИНЦ ФИЛИП СВОЈОМ СМРЋУ ПОМИРИО БРАЋУ? Сви детаљи са сахране војводе од Единбурга, краљица је деловала усамљеније него икад

Foto: Tanjug/AP Photo

Princ Filip nije mogao da predvidi pandemiju kovida 19 zbog koje je broj zvanica sa 800 bio surovo skresan na samo 30 članova porodice.

Sam premijer Boris Džonson odrekao se protokolarnog mesta na sahrani kako bi što više članova kraljevske porodice moglo da joj prisustvuje.

Tako su ispraćaju prisustvovala sva deca i unuci princa Filipa, kao tri predstavnika posle Drugog svetskog rata prokaženog nemačkog ogranka njegove porodice.

Najdalja rođaka, koja je uključena u sahranu, bila je grofica Mauntbaten od Burme, koja je u stvari bila najbolja prijateljica supruga britanskog suverena, njegov višedecenijski timski partner u trkama kočijama i čest gost.

Britanska kraljica Elizabeta Druga nadmašila je sva očekivanja u balansiranju između suprugovih želja i kovidske realnosti.

Tako su posluga princa Filipa i zaposleni u njegovoj kancelariji u Bakingemskoj palati uključeni u sahranu, dobivši priliku da barem isprate kovčeg svog šefa do kapele kada već u nju ne mogu da uđu.

Njihovo prisustvo u pogrebnoj povorci samo je potvrdilo ono što su poznavaoci britanske kraljevske porodice decenijama znali – da je princ Filip bio brižan i voljen poslodavac.

Foto: Printscreen/Jutjub

Razdvojena braća

No, najvažnija protokolarna odluka svakako je bilo razdvajanje prinčeva Vilijama i Harija u pogrebnoj povorci.

Odluku da braća ne koračaju jedan pored drugog donela je sama kraljica.

Mediji tvrde da je sam princ Vilijam tražio da između njih korača brat od tetke Piter Filips.

Tu tvrdnju je teško potvrditi, ali ako je tačna, ona ukazuje da je treći u naslednom redu kuće Vindzora mnogo naučio o vladanju.

Medijima nedovoljno poznati Filips, sin princeze Ane i Marka Filipsa, je najstariji unuk kraljice Elizabete Druge, a samim tim i princa Filipa, i zato potpuno zaslužuje centralnu poziciju u povorci, iza dece kraljevskog para, iako je tek šesnaesti u naslednom redu.

Što je još važnije, on je uvek za prinčeve Vilijama i Harija bio stariji brat koga su kopirali.

Princ Vilijam je javno priznao da ih je baka kraljica pošteno izribala kada su, kao klinci, slupali motor u dvorištu Vindzorske palate.

Dakle, Piter Filips bio je savršeni izbor da, kao mirotvorac, stane između braće, koja nisu progovorila ni reč u poslednjih godinu dana i među kojima se na suncu pogrebne procesije u Vindzoru nadvijala senka optužbi, koje je Hari Mauntbaten-Vindzor izgovorio na račun svoje porodice tokom intervjua sa Oprom Vinfri 7.marta.

Ova procesija podsetila je naciju na procesiju za kovčegom princeze Dajane pre 24 godine.

Tada je princ Vilijam imao petnaest, a Hari dvanaest godina.

Nijedan nije želeo, niti je bio spreman da se nađe u takvom položaju.

Tada ih je deda, princ Filip, pitao: „Hoćete li koračati u povorci ako ja koračam pored vas?"

Sedamnaestog aprila u Vindzoru nije bilo princa Filipa da ih ohrabri i podrži, ali je zato Piter Filips preuzeo dedinu ulogu i pomogao braći da ponovo izdrže poglede celog sveta u kriznom porodičnom trenutku.

Foto: Printscreen/Jutjub

Govor tela

Skoro da nema medija u Britaniji, koji nije zatražio usluge „čitača govora tela“, koji su iz daljine dešifrovali porodične odnose na sahrani princa Filipa.

Ne bih da ulazim u verodostojnost takvog tumačenja, ali naučna je činjenica da neverbalna komunikacija čini 70 odsto našeg ponašanja.

Stručnjaci za govor tela složni su u svojim zaključcima.

Primećuju da su skoro svi članovi kraljevske porodice u pogrebnoj povorci imali stisnute pesnice što ukazuje da unutrašnju borbu i tugu.

Izuzetak je bio samo princ Čarls, koji je išao otvorenih dlanova, jer je njegova tuga bila javna, a oči crvene od plača, kao i tokom sahrane njegove bake – kraljice majke – 2002. godine.

Primećuju da je Hari jedini palčevima prelazio preko stisnute pesnice što objašnjavaju kao pokušaj da sam sebe uteši.

Nisu propustili da primete ni da je mlađi prestolonaslednikov sin na početku procesije pokušao da korača nonšalantno da bi tokom nje nesvesno zabacio ramena i zauzeo vojničko držanje, koje je njegov stariji brat imao od samog početka.

Najzad, analizirajući zbivanja u samoj kapeli, tumači govora tela, ističu da je Kejt Midlton bila prva, koja je uprla pogled u Harija i nastavila da ga posmatra sve dok on nije za trenutak uzvratio pogled, a zatim ga upro u tavanicu.

Po tvrdnjama stručnjaka, ovakvo ponašanje vojvotkinje od Kembridža tipičnije je za muškarce, a kod žena obično znači majčinsku brižnost.

Ovakve analize vojvodkinja Kejt potvrdila je time što je posle sahrane prva prišla Hariju i započela razgovor.

Zatim je u razgovor uključila i supruga da bi se potom povukla korak unazad ostavivši braću da prvi put sami razgovaraju tokom povratka iz kapele svetog Đorđa.

Taj prizor ulio je naciji nadu da za razdor među braćom ima leka, a vojvodkinju Kejt, ionako omiljenu, ustoličio kao zrelu i spremnu suprugu budućeg britanskog monarha.

Izolovani Hari

No, ovaj diplomatski gest ne znači da je kuća Vindzora dočekala Harija raširenih ruku.

Prijem je bio leden. Jedini član porodice, koji se prema Hariju ponašao normalno bio je stric princ Endrju, koji je zbog prijateljstva sa pedofilom Džefrijem Epstinom i optužbi za seksualne odnose sa maloletnicom, jedini među Britancima nepopularniji član kraljevske porodice od Harija i Megan Markl.

Hari Mauntbaten-Vindzor do same sahrane bio je u samoizolaciji u kući Frogmor u Vindzoru, koju je pre odricanja od visokih dužnosti u kraljevskoj porodici početkom 2020. godine, delio sa suprugom, utrošivši na renoviranje 2,4 miliona funti novca poreskih obveznika.

Pošto od njegovog dolaska u Britaniju do sahrane nije prošlo deset dana, koliko po zakonu traje karantin, Hariju su vlasti izdale posebnu dozvolu da prisustvuje pogrebu svog dede uz uslov da se odmah vrati u samoizolaciju.

Tako je, na elegantan način, stavljena tačka na spekulacije zašto Hari nije uključen u ostale aktivnosti porodice Vindzor na dan sahrane.

Zna se i da je princ Čarls planirao da sa mlađim sinom obiđe ogradu dvorca u Vindzoru i pogleda bukete i poruke saučešća hiljada građana kao što je to učinio sa sinovima posle smrti princeze Dajane.

Ne zna se da li je do tog susreta došlo i da li su otac i sin imali priliku da razgovorom premoste vidan jaz.

Zna se da je Hari dan posle sahrane napustio Ujedinjeno Kraljevsko ne okončavši karantin.

Foto: Tanjug/AP photo

Usamljena kraljica

Međutim, za naciju i svet, najupečatljiviji prizor sa sahrane princa Filipa bila je sama kraljica Elizabeta Druga.

Tokom cele njene vladavine princ Filip je bio pored nje, ujedno ostajući skoro neprimetan.

Njegovo odsustvo bio je neuporedivo primetnije.

Britanska kraljica prvi put je zaista izgledala kao devedestpetogodišnja žena.

Sama, pognuta u dubokoj crnini, sakrivena iza maske na licu i crnog šešira, delovala je usamljenije i starije nego ikada.

Hiljade ljudi plakale su zbog saznanja da kraljica nije večna i da su znaci da se i njen život i stabilna vladavina neumoljivo bliže kraju, očigledni.

Oproštajni buket

Zanimljiva je i analiza buketa, koji je kraljica sama sastavila i ostavila na suprugovom kovčegu.

Beli ljiljani simbolizuju tugu zbog smrti voljene osobe, ali i čistotu, jer su simbol Bogorodice. Najzad, predstavljaju kraljevsku lozu, jer, prema paganskom verovanju, potiču od božanskog majčinog mleka, kojim je hranjen Herkul.

Bele ruže simbol su mira, nevinosti i ljubavi.

Bele frezije, po viktorijanskom tajnom značenju cveća, predstavljaju poverenje, prijateljstvo i duboko promišljanje.

Cveće voska, poreklom iz Australije, predstavlja bogatstvo, ali i brojna putovanja kraljevskog para.

Foto: Tanjug

I najzad, indijski jasmin simbolizuje senzualnost.

Govor cveća nije zanemarljiva tradicija u Britaniji još od Viktorijanskog perioda i sama činjenica da je kraljica osmislila posmrtni venac, ukazuje da je svesno poslala poslednje poruke preminulom suprugu.

Najzad, kao i prilikom smrti kraljice majke, Elizabeta Druga na odru je ostavila rukom pisanu poruku.

Ovoga puta ona je glasila: „Uz sećanje puno ljubavi, Lilibet“ što je nadimak za britanskog suverena, rezervisan samo za najbliže.

Jedna želja princa Filipa ostala je neostvarena.

Sahranjen je u kraljevskoj porodičnoj grobnici, a ne u bašti Frogmor u Vindzoru kako je želeo.

 (RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom