MOSKVA OBJAVILA SPISAK: Ovo su sve kontramere koje Rusija uvodi Americi i Poljskoj - MIP ozvaničio

Novosti onlajn

16. 04. 2021. u 20:00

MINISTARSTVO inostranih poslova Rusije objavilo je spisak svih kontramera koje Moskva uvodi Americi i Poljskoj zbog sankcija i proterivanja ruskih diplomata.

МОСКВА ОБЈАВИЛА СПИСАК: Ово су све контрамере које Русија уводи Америци и Пољској - МИП озваничио

Foto: EPA

Kada je reč o Americi, kako se navodi u saopštenju, Moskva proteruje 10 diplomata kao odgovor na proterivanje ruskih, a postoji mogućnost i da se naloži američkoj diplomatskoj misiji da smanji ukupni broj zaposlenih na 300.

Pored toga, osmorici aktuelnih i bivših diplomata se doživotno zabranjuje ulazak na teritoriju Ruske Federacije.

Takođe, navodi ruski MIP, ambasadori SAD i Rusije trebalo bi da se nalaze u svojim prestonicama kako bi se analizirala trenutna situacija i sprovele sve neophodne konsultacije.

Istovremeno, Rusija namerava da obustavi aktivnost američkih fondova i nevladinih organizacija u zemlji koje su pod kontrolom američkog Stejt departmenta i drugih državnih struktura SAD

Iz ruskog spoljnopolitičkog resora navode i da će Rusija uvek odgovoriti na sva američka ograničenja.

- Amerika ne želi da se pomiri sa činjenicom da u novonastalim političkim realijama nema mesta jednostranoj diktaturi - ističe zvanična Moskva.

Navodi se i da je Rusija spremna za miran i profesionalan dijalog sa SAD, i želi da izbegne eskalaciju u odnosima, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Sve te recipročne mere nisu naš izbor. Mi bismo želeli da izbegnemo dalju eskalaciju sa SAD. Spremni smo za miran i profesionalan dijalog sa američkom stranom u interesima pronalaska načina za normalizaciju bilateralnih veza. Međutim, stvarnost je takva da iz Vašingtona čujemo jedno, a u praksi vidimo nešto sasvim drugo - navodi se u saopštenju.

Mere uvedene Poljskoj

Rusija će, kao odgovor na postupke Varšave, proterati iz zemlje pet poljskih diplomata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, iako je najavljeno da će biti proterano njih trojica.

- Inače, primetili smo kako su se brzo u Varšavi dodvorili američkoj administraciji, zahtevajući da trojica ruskih diplomata napuste Poljsku. Zauzvrat, iz Rusije će biti proterano pet poljskih diplomata - navodi se u saopštenju MIP Rusije.

Podsetimo, juče su tri službenika ruske ambasade u Varšavi proglašena personama non grata. MIP je saopštio razlog za donošenje ove odluke: „navedena lica su prekršila uslove diplomatskog statusa i bavila se stvarima koji štete Poljskoj“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Duško

16.04.2021. 20:33

Nadajmo se da će uskoro stići kazna za one koji misle da mogu sa svima raditi ono šta i kako žele. Da kidaju ,ruše ,ubijaju širom planete, kao što su činili sa Indijancima. Malo su se pomeli, planeta nije Divlji zapad i osamnaesti vek. Ide krčag na vodu..........