AMERIKA I NATO KONCENTRIŠU SNAGE NA RUSKOJ GRANICI: Šojgu preduzeo mere, ruska vojska spremna kao zapeta puška!

Novosti online

13. 04. 2021. u 15:39

SAD i NATO prebacuju svoje snage ka granicama evropskog dela Rusije, glavni borbeni potencijal im je na Baltiku i u Crnomorskom regionu, upozorio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

АМЕРИКА И НАТО КОНЦЕНТРИШУ СНАГЕ НА РУСКОЈ ГРАНИЦИ: Шојгу предузео мере, руска војска спремна као запета пушка!

Foto: EPA

- Sada američke snage prebacuju iz kontinentalnih delova severne Amerike preko Atlantika u Evropu. U Evropi se snage premeštaju ka ruskim granicama. Glavne snage koncentrišu se crnomorskom regionu i baltičkom regionu - rekao je Šojgu na sastanku u Severomorsku.

Prema njegovim rečima pored granica Rusije biće ukupno razmešteno 40.000 vojnika i 15.000 jedinica naoružanja i tehnike, uključujući stratešku avijaciju.

Rusija odgovara na preteće aktivnosti NATO-a

Ministar je istakao da Rusija preduzima mere kao odgovor na preteće vojne aktivnosti NATO-a, vežbe jedinica kombinovanih snaga i vazdušno-desantnih snaga pokazale su punu spremnost trupa.

- Reagujući na preteće vojne aktivnosti Alijanse, preduzeli smo odgovarajuće mere. U okviru kontrolnih mera i vežbi tokom zimskog perioda obuke izvršena je iznenadna provera borbene gotovosti trupa Zapadnog i Južnog vojnog okruga - rekao je Šojgu.

Ministar je dodao da je Severna flota sposobna da se efikasno suprotstavi postojećim izazovima i pretnjama Rusije na Arktiku.

- Za jačanje odbrambene sposobnosti Ruske Federacije i zaštitu njenih nacionalnih interesa na Arktiku, Ministarstvo odbrane sistematski radi na povećanju borbene sposobnosti Severne flote. Flota se oprema savremenom vojnom tehnikom prilagođenom za upotrebu u surovim klimatskim uslovima. Aktivno se izvodi borbena obuka i sprovode razne istraživačke aktivnosti - precizirao je Šojgu.

On je podsetio da je prošle nedelje završena složena arktička ekspedicija „Umka 2021“.

- Teško je preceniti značaj. Prvi put u istoriji sovjetske podmorničke flote, ruske flote, istovremeno su ispod leda izašle tri nuklearne podmornice - istakao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, „značajna pažnja se poklanja poboljšanju arktičke infrastrukture“.

Za tri nedelje prebačene dve armije i tri jedinice

Oružane snage Rusije su za tri nedelje uspešno prebacile dve armije i tri jedinice vazdušno-desantnih snaga na zapadne granice, dodao je Šojgu.  

Ministar je naglasio da su „trupe pokazale punu gotovost i sposobnost da izvršavaju zadatke kako bi osigurale vojnu bezbednost zemlje“.

- U ovom trenutku su ove jedinice i formacije angažovane na vojnim vežbama. Sve aktivnosti provere planirane su da se završe u naredne dve nedelje - dodao je ministar.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)