IMA LI ŠANSE ZA "DEGZIT"? Ideja o izlasku Nemačke iz EU podigla veliku prašinu

Novosti online

12. 04. 2021. u 23:56

IDEJA opozicione stranke Alternativa za Nemačku (AfD) o istupanju Nemačke iz Evropske unije ima za cilj dobijanje protestnih glasova pred septembarske izbore, ali šanse za njenu realizaciju su krajnje male, dok je promena strukture EU ono što ima podršku građana Nemačke, ocenjuju ruski eksperti.

ИМА ЛИ ШАНСЕ ЗА ДЕГЗИТ? Идеја о изласку Немачке из ЕУ подигла велику прашину

Foto: Depositphotos

Na skupštini stranke Alternativa za Nemačku u Drezdenu većinom glasova usvojen je zahtev članstva da se promeni izborni program stranke za predstojeće parlamentarne izbore u Nemačkoj i da se u njega unese zalaganje za izlazak zemlje iz EU. U dugoj debati, protiv te ideje izjasnio se i šef AfD-a Jerg Mojten, koji je poslanik u Evropskom parlamentu. On je upozorio da AfD neće uspeti ako se izjasni za istupanje iz EU i istakao da bi bilo pametnije sarađivati sa drugim strankama. 

Ideja o izlasku Nemačke iz EU lebdi u vazduhu

Naučni saradnik Instituta za Evropu Ruske akademije nauka Aleksandar Kamkin komentariše da se o istupanju sadašnje Nemačke iz Evropske unije može govoriti samo teoretski jer je Alternativa za Nemačku opoziciona stranka i, po njegovom mišljenju, već dugo joj je predodređeno da bude večita opozicija i „alternativa“, poput, na primer, nacionalnog pokreta u Francuskoj ili Stranke za nezavisnost (UKIP) u Velikoj Britaniji. 

- Međutim, sama ideja o istupanju Nemačke iz EU lebdi u vazduhu i prilično veliki procenat Nemaca podražava ideju, ako ne istupanja iz EU, onda promene strukture. Razlog za to je činjenica da je Nemačka, zajedno sa Francuskom, glavni sponzor manje razvijenih zemalja Evropske unije i različitih programa koji imaju za cilj promociju integracije van Evropske unije, pa i na Balkanu. Prema tome, Nemci nisu spremi da plaćaju za sve. Prvo upozorenje je bila dužnička kriza u Grčkoj 2010-2011. godine koja je bila podsticaj za stvaranje Alternative za Nemačku. Sledeći test na izdržljivost EU je bila migraciona kriza, a rast popularnosti AFD se dogodio upravo u periodu 2014-2016. godine - pojasnio je Kamkin.  

„Degzit“ hit na Tviteru

Hešteg #DEXIT (izlazak Nemačke iz Evropske unije po analogiji sa bregzitom — izlazak Velike Britanije iz EU) u nedelju je postao jedan od najpopularnijih na Tviteru, preneo je list „Velt“. 

Zamenik direktora Instituta za Evropu Ruske akademije nauka Vladislav Belov naglašava da je istupanje Nemačke iz EU tradicionalna ideja AfD-a, koju su već predlagali osnivači ove stranke koji su je napustili. AfD je protestna stranka, koja pokušava da igra na protestno raspoloženje, kako kaže Belov, verujući da će u okviru predizborne kampanje u Bundestagu tako dobiti dodatne glasove. 

- Po mom mišljenju, odluka da se predloži ovako nešto je pogrešna. Najverovatnije će to biti u njihovom izbornom programu. Stoga partija AfD, koja nije uspela da dobije dodatne glasove u situaciji sa virusom korona, traži oblast u kojoj bi mogla da demonstrira svoj protestni potencijal. Prema anketama, AfD će dobiti oko 10 odsto glasova. A pitanje je da li će i to dobiti. Mislim da će ovu ideju podržati manjina njihovog biračkog tela. Ipak ovo nije Velika Britanija, a po mom mišljenju, ovo je populizam - istakao je Belov. 

Šanse Alternative na izborima

Aleksandar Kamkin skreće pažnju na to da je u istočnim državama Nemačke AFD ponekad zauzimala prvo mesto na izborima za pokrajinske parlamente. Međutim,  na federalnom nivou, na septembarskim izborima za Bundestag, Alternativa za Nemačku, uveren je Kamkin, neće dobiti više od 15 odsto glasova jer u zapadnim državama nije toliko popularna. Tamo su glavna opozicija Zeleni, odnosno delimično stranka levice, rekao je ekspert, pojašnjavajući da Zeleni podržavaju evropske integracije, kao i Hrišćansko-demokratska stranka (CDU) Angele Merkel. 

- Stoga možemo reći da je samo pokretanje pitanja izlaska Nemačke iz EU svojevrsno političko trolovanje i neka vrsta populizma usmerenog na privlačenje protestnih glasova. Ali činjenica da postoji tako veliki broj protestnih glasova sugeriše da, naravno, u EU nije sve tako idealno, a za razvoj su potrebne određene izmene. Da li će vlasti imati sluha za mišljenje građana — to je već drugo pitanje. Zasad želim da naglasim da je povlačenje Nemačke iz EU krajnje malo verovatno, jer su praktično sve institucije evropskih integracija vezane za ovu zemlju -  zaključio je Kamkin. 

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili