NEMCI NAPRAVILI TELEFONSKU APLIKACIJU ZA KORONA VIRUS: Testiranje na kovid iz očne jabučice

J.Ž.S.

12. 04. 2021. u 14:03

JEDNA nemačka kompanija sa sedištem u Minhenu nada se da će uskoro moći da radi testiranje na korona virus skeniranjem očne jabučice, procesu kome je, kako se navodi, potrebno samo tri minuta za identifikovanje nosioca virusa, a stopa tačnosti iznosi 95 odsto.

НЕМЦИ НАПРАВИЛИ ТЕЛЕФОНСКУ  АПЛИКАЦИЈУ  ЗА КОРОНА ВИРУС:  Тестирање на ковид из очне јабучице

Foto: Depositphotos

Aplikaciju za skeniranje oka razvili su sa kolegama iz SAD, a u iščekivanju regulatornog odobrenja, nadaju se da će početi da je primenjuju do kraja maja. U procesu se koristi fotografija očne jabučice snimljene pametnim telefonom, a virus se identifikuje ako postoji simptomatska upala, koju nazivaju "ružičasto oko".

Dodaje se da aplikacija, koja je već testirana na više od 70.000 pojedinaca, može da obradi i do milion skeniranja u sekundi i da postoji mogućnost da se taj kapacitet poveća, što bi na kraju moglo da omogući povratak većeg broja ljudi na masovna događanja, poput koncerata ili fudbalske utakmica.

- Kada preuzmete aplikaciju, fotografišete obe očne jabučice, pošaljete fotografiju na procenu, a zatim rezultat možete spremiti kao QR kod na pametnom telefonu testirane osobe - kažu u kompaniji. Aplikacija je za početak namenjena fabrikama i komercijalnim korisnicima. Cena će biti 480 eura mesečno, a kasnije će se primenjivati i šire.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!