RAZMENA STRUJE IZMEĐU DVE EVROPSKE ZEMLJE: Nemačka i Norveška se povezale podvodnim kablom

Novosti online

12. 04. 2021. u 19:39

NEMAČKA i Norveška ubuduće će razmenjivati struju kroz kabl koji ide kroz Severno more.

РАЗМЕНА СТРУЈЕ ИЗМЕЂУ ДВЕ ЕВРОПСКЕ ЗЕМЉЕ: Немачка и Норвешка се повезале подводним каблом

Foto: Printskrin

Ideja je jednostavna – norveška energija vode nadoknadiće manjak nemačke energije Sunca i vetra, i obrnuto.

Moćni kabl dug je 623 kilometra, od kojih čak 516 kilometara idu po dnu Severnog mora. Proteže se između trafostanice u Vilsteru na severu Nemačke i Tonštata u Norveškoj. Posle meseci testiranja, veza zvana NordLink nedavno je počela sa komercijalnim radom.

Kako piše Špigl, "ovo je kao da su nemački solarni i vetroparkovi priključeni na veoma veliku i veoma udaljenu bateriju“. Nemačka pogotovo može da profitira od struje koju generišu velika norveška akumulaciona jezera.

Dalekovod između dve zemlje važi za uzor u smeni energetskih era, kada se sa fosilnih izvora prelazi na obnovljive izvore energije. Naime, nije uopšte retko da u Nemačkoj manjka vetra tamo gde su vetroparkovi ili sunčevih zraka tamo gde su solarna postrojenja. To stanje, bez vetra i dovoljno sunčeve energije, u žargonu se naziva "tamna tišina“.

Ubuduće će struja sa severa pomoći da se prevaziđu periodi te tamne tišine. Ali, važiće i obratno – kada u Nemačkoj ima viška struje, onda ona može u Norvešku kako bi se dopunila akumulaciona jezera.

NordLink je građen od 2015. godine i koštao je oko dve milijarde evra. Njime će moći da se transportuje 1.400 megavata struje – to odgovara kapacitetu trenutno najveće nemačke nuklearke Isar 2. Toliko energije je dovoljno da se 3,6 miliona domaćinstava cele godine snabdeva strujom.

Norveška već ima slične projekte sa Danskom i Holandijom. U planu je i povezivanje sa Velikom Britanijom.

(Dojče Vele)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!