RUSKI MINISTAR ZDRAVLJA UPOZORAVA: Korona virus izaziva duplo više komplikacija od gripa

tanjug

10. 04. 2021. u 18:56

KOVID-19 izaziva dvostruko više komplikacija od sezonskog gripa i drugih respiratornih bolesti, tako da će vakcinacija pomoći da se izbegnu ne samo infekcije već i ozbiljne komplikacije, izjavio je danas ruski ministar zdravlja Mihail Muraško.

РУСКИ МИНИСТАР ЗДРАВЉА УПОЗОРАВА: Корона вирус изазива дупло више компликација од грипа

Arhiva

- Infekcija korona virusom ima praktično dvostruko više komplikacija, neuroloških, uključujući psihijatrijske, od sezonskog gripa i drugih akutnih respiratornih bolesti. Vakcinacija je ono što pomaže u izbegavanju toliko problema, ne samo u toku bolesti, već i kasnije od njenih posledica - rekao je Muraško za TV Rosija-24.

On je, kako prenosi Tass, naglasio da su ruske vakcine protiv korona virusa efikasne i bezbedne. Prema ministru, muškarci stariji od 35 godina obično razvijaju komplikacije nakon preležanog kovida dvostruko češće od žena iste dobi.

Do danas su u Rusiji registrovane tri vakcine protiv korona virusa.

To su Sputnjik V, koji je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Ruskog ministarstva zdravlja ''Gamaleja'', EpivakKorona, koju je razvio ''Vektor'' - Državni istraživački centar za virusologiju i biotehnologiju i KoviVak, koji je razvio Savezni naučni centar za istraživanje i razvoj imunoloških i bioloških proizvoda ''Čumakov'' Ruske akademije nauka.

Sve tri su dvokomponentne vakcine.

Masovna vakcinacija protiv kovida 19 započela je u Rusiji 18. januara, podseća Tass.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TRAMP ISPRED SUDA NA MENHETNU: Nije mi dozvoljeno da govorim