AMERIKA “POTOPILA” CENU NAFTE: Rast zaliha benzina u SAD strmoglavio fjučerse

Tanjug

07. 04. 2021. u 20:42

АМЕРИКА “ПОТОПИЛА” ЦЕНУ НАФТЕ: Раст залиха бензина у САД стрмоглавио фјучерсе

Foto: Depozit

CENE nafte su pale danas usled najvećeg rasta zaliha benzina u SAD u poslednja dva meseca, koji je nadmašio pad količine sirove nafte u američkim skladištima.

Fjučeri američke WTI nafte na NJujorškoj berzi, za isporuku u maju, potonuli su za 41 cent na 58,92 dolara za barel, na trgovanju u 10:35 časova po istočnoameričkom vremenu, izveštava agencija "Blumberg".

Cena severnomorske nafte Brent, za dostavu u junu, skliznula je za 36 centi na 62,38 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa.

Prema izveštaju američke Uprave za energetske informacije, domaće zalihe benzina su prošle nedelje porasle za više od 4,0 miliona barela, dok su zalihe sirove nafte splasnule na najniži nivo u poslednjih pet nedelja.

Cene "crnog zlata" tokom poslednjih nekoliko nedelja osciliraju u skom urasponu, jer se korona blokade nastavljaju u pojedinim delovima sveta, preteći očekivanom usponu putovanja u periodu letnjih odmora i globalnom oporavku potražnje.

Istovremeno, proizvođači iz grupe OPEK+ planiraju postepeno povećanje isporuka na tržište tokom narednih meseci, a Iran je već podigao izvoz uoči "oživljavanja" nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, što dodatno povećava pritisak na cene zbog predstojećeg rasta ponude.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)