IRANSKA NAFTA TEČE U KINU: Pritisak na Vašington da ukine sankcije Teheranu

D. D. S.

31. 03. 2021. u 13:20

KINESKI uvoz jeftine sirove nafte iz Irana ovog meseca mogao bi dostići blizu milion barela dnevno. To je skoro upola manje od onoga što regionalni rival Irana, Saudijska Arabija, izvozi u Kinu. Rojters navodi da Kina kupuje rekordno velike količine iranske nafte u očekivanju da Bajdenova administracija ukine sankcije Teheranu. Čak je i Indija počela da planira kupovinu iranske nafte.

ИРАНСКА НАФТА ТЕЧЕ У КИНУ: Притисак на Вашингтон да укине санкције Техерану

Foto: Depositphotos

U martu je, međutim, Vašington upozorio Kinu da prestane da kupuje naftu od Irana, ističući da će SAD nastaviti da sprovode svoje sankcije i da "neće biti prećutnog zelenog svetla". SAD navode da sankcije mogu da se ukinu samo ako Iran i SAD dođu do pregovaračkog stola oko nuklearnog programa Teherana, što je i dalje neizvesno.

Za to vreme Kina je obezbedila dugoročni izvor iranske nafte, ugovorom vrednim 400 milijardi dolara. Kina će uložiti velika sredstva u razne sektore iranske ekonomije u narednih 25 godina, a zauzvrat će dobiti stalan protok jeftine nafte.

Trenutno Iran  prodaju sirove nafte Kini da potiče iz drugih zemalja kako bi izbegao američke sankcije. Takođe podriva napore svojih kolega članova da zadrže cene jače.

Analitičari navode da skok izvoza iranske sirove nafte, posebno u Kinu doprinosi slabosti tržišta "crnog zlata", jer podriva napore OPEK da ograniči snabdevanje i utvrdi cene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije