RASKID BI BIO PRESKUP: Ipak počelo otvaranje bušotina u Crnogorskom podmorju

Z. Z.

27. 03. 2021. u 05:00

ITALIJANSKO-ruski konzorcijum "Eni i Novatek", kako je i ranije najavljeno, 25. marta aktivirao je postrojenja i počeo sa otvaranjem bušotina za istraživanje nafte u podmorju između Bara i Ulcinja.

РАСКИД БИ БИО ПРЕСКУП: Ипак почело отварање бушотина у Црногорском подморју

Foto Depositphoto

To je saopšteno iz Ministarstva za kapitalne investicije, kao i da su koncesionari u program sprečavanja širenja virusa korona uložili više od dva i po miliona evra - navedeno je u dopisu ministarstva na čijem je čelu Mladen Bojanić.

Ekolozi se protive od početka najave da će se u podmorju tražiti ležišta nafte.

- Smatramo da je ovo suludi projekat, vrlo rizičan za Crnu Goru. To je seča grane na kojoj mi sedimo, a to je turizam čiji je udeo u bruto-društvenom proizvodu više od 23 procenta - rekla je Nataša Kovačević iz NVO "Grin houm".

Građanski pokret URA otišao je i korak dalje u zahtevu da se obustavi posao. Oni su zatražili da se održi referendum, da se građani izjasne da li su za taj projekat.

Premijer Zdravko Krivokapić tim povodom je izjavio da je Vlada opredelila sredstva za ekološku državu, međutim, ugovor sa koncesionarom potpisan je još 2015. i raskid bi, sada kada je realizacija projekta počela, koštao oko 100 miliona evra. Za organizovanje referenduma trebalo bi dva miliona, poručio je predsednik Vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)