VODEĆI AMERIČKI EPIDEMIOLOG: Ne treba nam „AstraZeneka“

Novosti online

07. 04. 2021. u 17:16

VODEĆI američki epidemiolog i savetnik predsednika Džozefa Bajdena Entoni Fauči smatra da SAD nisu potrebne vakcine „Astra zenka“ u borbi sa koronom.

ВОДЕЋИ АМЕРИЧКИ ЕПИДЕМИОЛОГ: Не треба нам „АстраЗенeка“

Foto: AP

Si-En-En prenosi da je Fauči, koji je i direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, izjavio da, čak i ako bi „Astra zenka“ zatražila i od Uprave za hranu i lekove (FDA) dobila odobrenje za hitnu upotrebu (EUA) u SAD, te vakcine nisu potrebne njegovoj zemlji.

„Imamo tri izvrsne vakcine. Čak i ako FDA potvrdi da je ova vakcina veoma dobra, ne treba nam još jedna, jer imamo dovoljno veoma dobrih vakcina“, rekao je Fauči.

Foto: EPA

On je naglasio da ne postoji plan da se odmah počne sa upotrebom „Astra zenka“ čak i kad bi dobila odobrenje, i da to nije nikakva optužnica protiv tog proizvoda, već da su SAD ugovorile dovoljno vakcina od „Moderne“, „Fajzera“ i “Džonsona i Džonsona“, koje u potpunosti ispunjavaju sve potrebe u imunizaciji, čak i u situaciji ako bude potrebna primena pojačivača, treće doze u nekom kasnijem periodu, prenosi Tanjug.

Nekoliko evropskih zemalja zaustavilo je ili starosno ograničilo upotrebu vakcine „Astra zenka“ zbog zabrinutosti da bi ta vakcina mogla biti povezana sa retkim stvaranjem tromboza, a za sada nije zvanično potvrđena ova veza između vakcine i stvaranja krvnih ugrušaka.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna