VELIKI DOGOVOR RUSIJE I PAKISTANA: Lavrov saopštio odlične vesti za obe zemlje

Novosti online

07. 04. 2021. u 10:25

MOSKVA očekuje da će poslednji tehnički detalji, potrebni za početak izgradnje gasovoda „Pakistanski tok“ (raniji naziv – „Sever-Jug“) biti dogovoreni sa Islamabadom u narednom periodu, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

ВЕЛИКИ ДОГОВОР РУСИЈЕ И ПАКИСТАНА: Лавров саопштио одличне вести за обе земље

Foto: EPA

- U sferi praktične saradnje imamo čime da se ponosimo. Prošla godina je bila rekordna za bilateralnu trgovinsku razmenu: porasla je za 46 odsto i dostigla 790 miliona dolara. Preduzimamo neophodne napore za izgradnju gasovoda „Sever-Jug“ – velikog energetskog projekta - rekao je Lavrov u intervjuu pakistanskom listu „News International“.

- Očekujemo da će uskoro biti dogovorena preostala tehnička pitanja. Ruske kompanije su spremne da učestvuju u modernizaciji energetskog sektora i železničkog sistema Pakistana - rekao je ministar.

U martu je bilo saopšteno da će Rusija i Pakistan promeniti ime zajedničkom projektu „Sever-Jug“ u „Pakistanski tok“.

Podsetimo, Rusija i Pakistan su 2015. godine potpisali međuvladin sporazum o izgradnji gasovoda iz Karačija u Lahor. Gasovod, dužine 1.100 kilometara, kapaciteta 12,3 milijarde kubnih metara gasa godišnje, trebalo bi da poveže terminal za prijem tečnog prirodnog gasa u lukama Karači i Gvadar na jugu Pakistana sa elektranama i industrijskim potrošačima gasa u Lahoru na severu zemlje. Vrednost projekta se procenjuje na 2,5 milijarde dolara.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...