POGOĐEN BROD IRANSKE REVOLUCIONARNE GARDE SAVIZ: Izraelci se osvetili Irancima za napad od pre 14 dana?

Novosti online

07. 04. 2021. u 08:24

IRANSKI specijalni brod Saviz pogođen je u utorak u Crvenom moru, a agencija Tasnim navodi da je plovilo oštećeno magnetnom minom.

ПОГОЂЕН БРОД ИРАНСКЕ РЕВОЛУЦИОНАРНЕ ГАРДЕ САВИЗ: Израелци се осветили Иранцима за напад од пре 14 дана?

Foto: PRintskrin/jutjub/ Al Arabiya English

Brod je stacioniran u Crvenom moru poslednjih nekoliko godina kao podrška iranskim specijalcima koji se šalju u misije praćenja komercijalnih brodova radi zaštite od pirata, objavila je iranska poluzvanična novinska agencija Tasnim.

Televizija Al Arabija objavila je da je brod napadnut kod obale Eritreje.

Nema zvanične reakcije Irana na ovaj incident.

Inače ovo je jedan u nizu serije napada na terentne brodove u "tihom" ratu koje vode obe zemlje već skoro godinu dana. Inače pre 14 dana u Arabijskom moru napadnut je izraelski kontejnerski brod "Lori" koji plovi pod zastavom Liberije, koji je pogođen iranskom protivbrodskom raketom C-704 Fajr-3.

Od 2019. godine Izrael napada brodove koji prevoze iransku naftu i oružje kroz istočni deo Sredozemnog i kroz Crveno more, sa čime je otvoren pomorski front u regionalnom ratu koji se odvija u senci, a koji se prethodno odigravao na kopnu i korištenjem vazduha za udar. Iran je s druge strane takođe odgovorio napadima.

Od 2019. godine, izraelski komandosi "Flotile 13" napali su najmanje 10 brodova koji su prevozili iranski teret. Autori teksta se pozivaju na izvore američkih i izraelskih zvaničnika, čija imena se ne pominju. Međutim predpostavlja se da stvarni broj napadnutih brodova može biti veći od 20. To tvrdi i jedan iranski zvaničnik iz Ministarstva nafte.

Ono što je poznato bilo je da je većina brodova prevozila gorivo od Irana do Sirije. Dva broda bila su krcata iranskom vojnom opremom, pa i napadnuti brod Shahr e Kord 

Ono što je za sad poznato svi napadi se izvode u strogoj tajnosti, jer niko za njih bar zvanično ne preuzima odgovornost.

Krajem januara ove godine dok je prolazio kroz Hormuški moreuz u uskom prolazu pored iranske obale napadnut je brod Helios Rej Ro-Ro konfiguracije za prevoz automobila, koji je u Kinu prevozio nekoliko hiljada automobila nemačke proizvodnje..

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom