NOVO AMERIČKO ISTRAŽIVAE POKAZALO: Korona virus povećava rizik od smrti

J.Ž.S.

06. 04. 2021. u 11:13

VIRUS korona povećava rizike od smrti u bolnici kod osoba hospitalizovanih zbog moždanog udara, pokazalo je novo američko istraživanje.

НОВО АМЕРИЧКО ИСТРАЖИВАЕ ПОКАЗАЛО: Корона вирус повећава ризик од смрти

Foto: V. M.

Pacijenti oboleli od kovida-19 imaju veće izglede za teži moždani udar, kao i za novi tokom hospitalizacije. Naučnici su proučavali gotovo 42.000 pacijenata koji su stigli u 458 bolnica sa moždanim udarom, izazvanim začepljenjem arterija koje dovode krv u mozak.

Oko tri posto tih pacijenata bilo je pozitivno na kovid-19. Oni su prosečno u bolnicu stizali podjednako brzo kao i pacijenti koji nisu oboleli od kovida-19. Nakon toga stvari bi se usporile za zaražene korona virusom.

- Verovatno zbog potrebe za korišćenjem lične zaštitne opreme i drugih preventivnih mera koje sprovode zaposleni u bolnicama trebalo je više vremena da oboleli od kovida-19 dobiju terapiju za razbijanje ugrušaka ' kaže koautor studije dr. Greg Fonarov sa Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu.

Studijom se nije moglo dokazati da su odlaganja u terapiji izazvale lošiji ishod za obolele od kovida-19. Ta otkrića sugerišu da postoji potreba dodatnog osnaživanja protokola za osobe pogođene moždanim udarom kako bi se osigurala pravovremena dijagnoza i brzo lečenje osoba moždanim udarom uz istovremenu zaštitu zdravstvenog osoblja od izlaganja korona virusu.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!