BOJKU I ČETVRTI MANDAT? Preliminarni rezultati opštih izbora u Bugarskoj najverovatnije ne najavljuju promenu vlasti

I. STANOJEVIĆ

05. 04. 2021. u 23:03

DOSADAŠNjEM premijeru Bugarske, Bojku Borisovu (61) smeši se i četvrti mandat. Konačni bilans očekuje se u četvrtak, a preliminarni rezultati opštih izbora održanih minulog vikenda, pokazuju da je njegova umereno desničarska stranka Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB), osvojila četvrtinu mesta u parlamentu.

БОЈКУ И ЧЕТВРТИ МАНДАТ? Прелиминарни резултати општих избора у Бугарској највероватније не најављују промену власти

Foto Arhiva

Glasanje, koje je imalo karakteristiku referenduma, potvrdilo je poverenje Borisovu, čija vladavina traje više od decenije, doduše, uz izlaznost od oko polovine biračkog tela, usled straha od virusa korona.

Bili su ovo 11. izbori od uvođenja demokratskih promena u Bugarskoj, 1989. godine, a biralo se 240 poslanika. Borisov ostaje, ali će u parlamentu biti okružen sa najmanje šest neprijateljskih stranaka, a sa nekima, moraće u koaliciju. Analitičari predviđaju da će GERB ostati najveća stranka u parlamentu, ali sa samo oko 25,6 odsto glasova, u poređenju sa 33,5 odsto, koliko je imala na prethodnim izborima. Očekuje se da sedam partija pređe cenzus od četiri procenta.

PARTNERSKI VMRO ISPOD CENZUSA

OPOZICIONA grupacija "Demokratske Bugarske" i umerenih levičara iz stranke "Na noge, napolje mafija" koja je lane organizovala masovne antikorupcijske proteste, osvojila je oko deset odsto glasova. Stranka Turaka u Bugarskoj (MRF) dobila je devet odsto, dok je nacionalistička VMRO, dosadašnji koalicioni partner GERB, sa 3,6 odsto glasova, za sada ispod cenzusa.

GERB je juče imao oko pet odsto prednosti u odnosu na vodeću opozicionu Socijalističku partiju, ali, pošto je daleko od većine u skupštini i samostalnog kabineta, Borisov je predložio strankama koje budu ušle u parlament da "zakopaju ratne sekire" i formiraju ekspertsku vladu.

Bojko Borisov, Foto EPA

- Nudim vam mir. Predlažem da ubacimo stručnjake, zaposlimo ljude, preuzmemo odgovornost i učinimo sve da Bugarska, do decembra, izađe iz pandemije i krene napred - poručio je Borisov.

- Radujte se dan, dva, a zatim razmislite šta je stabilno, a šta ne. Da vidimo da li možemo da se ujedinimo u ime države. Do sada ste govorili da ljudi ne žele nas, nego vas, ali vi imate pet, četiri ili devet odsto glasova, dok mi imamo 25 odsto.

Posle decenije dominacije, Borisov ima malo prirodnih koalicionih partnera, a sve dodatno komplikuje antiestablišment partija "Postoji takav narod", popularnog TV voditelja i pevača Slava Trifonova (54). Izlazna anketa "Galup intenešenela" stavila ga je čak na drugo mesto, ispred socijalista. Trifonov, čiji su koncerti patriotskih pesama privukli masu ljudi, isključio je, međutim, koaliciju sa GERB-om i socijalistima.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOLC POSLE NAPADA NA IRAN: Pozivam na deeskalaciju sukoba u regionu Bliskog istoka