NEMAČKE CRKVE NAJVEĆI POSLODAVAC: Iako masovno gube vernike, imaju više zaposlenih od države

D. D. S.

05. 04. 2021. u 13:28

BROJ hrišćanskih vernika u Nemačkoj se smanjuje, ali hrišćnaske crkve ostaju, zajednog gledano, ipak, najveći poslodavac u Nemačkoj.

НЕМАЧКЕ ЦРКВЕ НАЈВЕЋИ ПОСЛОДАВАЦ: Иако масовно губе вернике, имају више запослених од државе

Foto: Depositphotos

Kako piše nemački Dojče vele Katolička crkva, odnosno Karitas, ima više od 600.000 stalno zaposlenih, što je posle države čini drugim najvećim poslodavcem u Nemačkoj. Sledi protestantska crkva koja stalno zapošljava oko 460.000 ljudi. U obe crkvene organizacije ima ukupno 1,2 miliona volontera.

Crkve upravljaju mnoštvom socijalnih institucija kao što su vrtići, škole, bolnice, starački domovi. Obe crkve su i najveći zemljoposednici u Nemačkoj. Pored ogromnih šuma, zemljišta i crkvenih zgrada, poseduju još oko 87.000 drugih nekretnina. Takođe su potpuno ili delom vlasnici mnogih kompanija. Obim ukupnog poslovanja je godišnje oko 130 milijardi evra godišnje, piše "Dojčlandfunk".

Dugo vremena je u Nemačkoj važilo otprilike da je trećina stanovništva katočke vere, trećina su protestanti, a trećina nisu vernici. Ali, 2019. je u Nemačkoj bilo 22,6 miliona katolika, 20,7 miliona vernika je bilo u nekoj od evangelistčkih crkava, uz oko dva miliona pravoslavaca. Ukupno je to 45,75 miliona hrišćana što je tek oko 52 odsto stanovništva.

Još je oko 14.000 protestantskih i oko 10.000 katoličkih župa u Nemačkoj, ali velika većina se muči da nađe i sveštenike i vernike, pa i novac.

Međutim novac - i crkveni porez koji u Nemačkoj u ime crkava ubire država, pa tako pored male naknade za taj posao, raspolaže i preciznim podacima koliko je vernika u zemlji - tek je sporedan razlog zbog kog Nemci okreću leđa crkvi. Najveći talas napuštanja crkve se, prema oceni Dojče velea, dogodio zbog ogromnog broja skandala oko seksualnog zlostavljanja maloletnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati