NEMAČKI MINISTAR ZDRAVLJA NAJAVIO: Vakcinisani da budu tretirani kao oni sa svežim negativnim testom!

Novosti onlajn

04. 04. 2021. u 16:30

НЕМАЧКИ МИНИСТАР ЗДРАВЉА НАЈАВИО: Вакцинисани да буду третирани као они са свежим негативним тестом!

Foto: Tanjug/AP

NEMAČKI epidemiološki institut Robert Koh objavio je kako kod vakcinisanih protiv koronavirusa nema nekog rizika od prenosa zaraze nakon čega je nemački ministar zdravlja u nedelju najavio ublažene mere za vakcinisane.

- Ko je u potpunosti vakcinisan, on u budućnosti mora biti tretiran kao i osobe sa svežim negativnim testom na korona virus - rekao je ministar zdravlja Jens Špan u razgovoru za nedeljno izdanje dnevnika Bild.

Špan se pritom poziva na izveštaj državnog epidemiološkog instituta Robert Koh iz kojeg proizlazi da je kod osoba koje su u potpunosti cepljene mogućnost prenošenja koronavirusa manja nego kod osoba koje su testirane negativno.-

- Prema najnovijim spoznajama rizik prenosa korona virusa kod osoba koje su vakcinisane, najkasnije 15. dana nakon primanja i druge doze cepiva, manja je nego kod osoba s negativnim testom na korona virus - proizlazi iz izveštaja instituta Robert Koh.

Prema mišljenju istog instituta, osobe koje su primile i drugu dozu cepiva, trebalo bi da budu oslobođene obaveznih testova i karantina.

Ministar zdravlja je rekao kako je izveštaj Robert Koh instituta poslat saveznim pokrajinama u subotu i kako bi što pre trebalo vakcinisane osloboditi obaveze testiranja i samoizolacije.

Vakcinisani bi tako mogli da imaju pristup uslugama poput frizera ili ulaska u prodavnice ili muzeje gde se zahteva aktuelni negativni test.

- Mi bismo u nedeljama koje dolaze u razgovoru sa pokrajinskim vlastima trebalo nove mere da sprovedemo u delo - rekao je Špan.

Prema izveštaju Instituta Robert Koh, sedmodnevna incidencija na nivou zemlje je u laganom padu, ali je još uvek sa 127 iznad granice od 100 ispod koje su, prema dogovoru saveznih i pokrajinskih vlasti, moguća popuštanja mera zatvaranja.

(Jutarnji.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)