MOĆNE MAŠINE TUTNJAĆE CRVENIM TRGOM: Pet vrsta tenkova na paradi u Moskvi, od T-34 do T-14 “Armata”

Novosti online

03. 04. 2021. u 14:23 >> 14:23

NA vojnoj paradi povodom Dana pobede u Moskvi 9. maja prodefilovaće pet različitih vrsta tenkova, saopštio je portal „Krasna vesna“, pozivajući se na pres-službu Ministarstva odbrane Rusije.

МОЋНЕ МАШИНЕ ТУТЊАЋЕ ЦРВЕНИМ ТРГОМ: Пет врста тенкова на паради у Москви, од Т-34 до Т-14 “Армата”

Foto: Tanjug/AP

U paradi će učestvovati legendarni tenkovi T-34-85, kao i moderni tenkovi T-72B3M, T-80BVM, T-90M „Proriv“ i T-14 „Armata“.

Kako je saopštio ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, na ovogodišnjoj paradi će učestvovati više od 12,5 hiljada ljudi, a biće prikazano preko 190 jedinica naoružanja i vojne tehnike, kao i 76 letelica. U koloni će biti i 35 primeraka nove i modernizovane vojne tehnike.

Između ostalog, Crvenim trgom će paradirati vojna oklopna vozila BMP-2M „Berežok“, oklopna vozila porodice „Tajfun VDV“, pešadijska vozila BMP-2M.

Prva proba parade održana je u martu na poligonu Alabino, a planirano je još njih 11. Prema informacijama Ministarstva odbrane Rusije, svi učesnici u probi vakcinisani su protiv virusa korona.

Ranije je saopšteno da bi moskovske vlasti mogle ukinuti zabranu održavanja masovnih događaja do Dana pobede, kako bi se održala šetnja Besmrtnog puka u uobičajenom formatu. Šef izvršnog komiteta pokreta „Besmrtni puk Rusije“ Artjom Hutorski kasnije je potvrdio da se događaj priprema i uživo i u onlajn-formatu, a da će konačna odluka biti doneta u zavisnosti od epidemiološke situacije u maju.

T-34-85 je modifikacija tenka T-34 koju je sovjetska vojska počela da koristi 1944. godine.

T-14 je jedini tenk treće posleratne generacije na svetu. Tenk „Armata“ je predviđen za vođenje borbe u direktnom kontaktu sa neprijateljem, za podršku ofanzivi motorizovanih jedinica, uništavanje žive sile protivnika smeštene u skrovištima i na otvorenom.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)