AMERIČKI MEDIJI HVALE RUSIJU: Odluka ruskih vlasti da ne uvedu ponovo karantin podstakla oporavak privrede

Novosti online

03. 04. 2021. u 08:26

RUSKA ekonomija pretrpela je znatno manje štete tokom pandemije korona virusa zbog daleko slabijih mera ograničenja nego u drugim državama, a sada se oporavlja od recesije zahvaljujući odluci vlasti da ne uvodi ponovo opšti karantin, ocenila je američka agencija „Blumberg“.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ХВАЛЕ РУСИЈУ: Одлука руских власти да не уведу поново карантин подстакла опоравак привреде

Foto: EPA

Agencija ukazuje da su se ipak pojavili problemi sa inflacijom koju je izazvao rast cena hrane u svetu i slabljenje rublje.

To je podstaklo Centralnu banku Rusije da prošlog meseca prvi put od 2018. godine podigne kamatnu stopu s tendencijom daljeg rasta.

„Posle neuobičajeno blagog pada 2020. godine, oporavak privrede dobija na tempu, što podstiče i usporavanje pandemije, napredak u procesu vakcinacije i visoke cene nafte. Pri svemu tome virus i dalje predstavlja opasnost. Do povratka u normalno stanje je još daleko, ali BDP se može vratiti na nivo pre krize u četvrtom kvartalu“, ocenio je ekspert Skot Džonson.

Svetska banka procenjuje da će oporavak ruske privrede postati stabilan zahvaljujući kampanji vakcinacije i da bi rast BDP u ovoj godini mogao da iznosi 2,6, odnosno tri odsto naredne godine, a da se stepen siromaštva može vratiti na nivo pre krize.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna