ČEŠKA SE OKREĆE KA RUSIJI: Babiš žestoko o politici Brisela - U EU nema solidarnosti, samo praznih obećanja

Tanjug

03. 04. 2021. u 07:47

PREMIJER Češke Adrej Babiš ocenio je da je Evropska unija (EU), ne uspevši da toj zemlji obezbedi dovoljne količine vakcina protiv korona virusa, indirektno naterala vladu u Pragu da počne pregovore s Rusijom o nabavci cepiva Sputnjik V, iako ga nije odobrila Evropska medicinska agencija (EMA).

ЧЕШКА СЕ ОКРЕЋЕ КА РУСИЈИ: Бабиш жестоко о политици Брисела - У ЕУ нема солидарности, само празних обећања

Foto: EPA

- EU nas indirektono tera da kupimo ruske vakcine. Ne čudi me što je austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao da je spreman da kupi milion doza Sputnjika V za svoju zemlju - naveo je Babiš, prenosi TAS S.

Podsetio je da je Češka želela da nabavi samo one vakcine koje je odobrila EMA, ali da se našla u situaciji kada se daju izjave o solidarnosti, ali kada treba da se preduzme akcija, "ništa se ne dešava".

Babiš je ranije kritikovao EU zbog "nedostatka solidarnosti u raspodeli vakcina", nakon što je portugalsko predsedništvo tog bloka saopštilo da je postignut dogovor da se takozvane "„vakcine solidarnosti" daju Hrvatskoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Letoniji i Estoniji, koje su su navele da su im najpotrebnije.

Češki predsednik Miloš Zeman se u više navrata založio za upotrebu ruske vakcine jer je njegova zemlja među najpogođenijima u EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Dule

03.04.2021. 09:24

EU se racunaju samo one prvobitne zemlje, a svi drugi koji su usli u EU kao program prosirenja su zemlje drugog reda ili kruga, dok u zemlje treceg kruga ulaze Bugarska, Rumunija i Hrvatska. Prvi je to shvatio u ovoj pandemiji Orban i pokrenuo nabavku vakcina od drugih. Neke zemlje umiru za clanstvom u NATO-u i odanost amerikancima bez granica, a neznaju da je sa amerikancima tesko biti prijatelj jer kod njih ta opcija ne postoji izuzev opcije «interes» posle te sutnu, pregaze i zgaze jer ne zele da za njih vise postojis. Opcija Brisela kao sto rekoh su samo zemlje prvoga kruga.

buki

03.04.2021. 13:38

Vučić je odavno shvatio da su sve privilegije EU usmerene strogo prema katolicima i onima koji su najglasniji u osudi svakog ruskog koraka. Ako nećeš da među prvima uvedeš sankcije Rusiji ni zbog čega, onda nisi zaslužio ništa od EU.