ČEŠKA SE OKREĆE KA RUSIJI: Babiš žestoko o politici Brisela - U EU nema solidarnosti, samo praznih obećanja

Tanjug

03. 04. 2021. u 07:47

PREMIJER Češke Adrej Babiš ocenio je da je Evropska unija (EU), ne uspevši da toj zemlji obezbedi dovoljne količine vakcina protiv korona virusa, indirektno naterala vladu u Pragu da počne pregovore s Rusijom o nabavci cepiva Sputnjik V, iako ga nije odobrila Evropska medicinska agencija (EMA).

ЧЕШКА СЕ ОКРЕЋЕ КА РУСИЈИ: Бабиш жестоко о политици Брисела - У ЕУ нема солидарности, само празних обећања

Foto: EPA

- EU nas indirektono tera da kupimo ruske vakcine. Ne čudi me što je austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao da je spreman da kupi milion doza Sputnjika V za svoju zemlju - naveo je Babiš, prenosi TAS S.

Podsetio je da je Češka želela da nabavi samo one vakcine koje je odobrila EMA, ali da se našla u situaciji kada se daju izjave o solidarnosti, ali kada treba da se preduzme akcija, "ništa se ne dešava".

Babiš je ranije kritikovao EU zbog "nedostatka solidarnosti u raspodeli vakcina", nakon što je portugalsko predsedništvo tog bloka saopštilo da je postignut dogovor da se takozvane "„vakcine solidarnosti" daju Hrvatskoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Letoniji i Estoniji, koje su su navele da su im najpotrebnije.

Češki predsednik Miloš Zeman se u više navrata založio za upotrebu ruske vakcine jer je njegova zemlja među najpogođenijima u EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)