MINISTAR STEFANOVIĆ I LORA KUPER: Saradnja sa SAD u oblasti odbrane sadržajna

Tanjug

02. 04. 2021. u 22:38

MINISTAR odbrane Nebojša Stefanović razgovarao je danas putem video linka sa zamenicom pomoćnika sekretara odbrane SAD Lorom Kuper o nastavku saradnje dve zemlje u oblasti odbrane.

МИНИСТАР СТЕФАНОВИЋ И ЛОРА КУПЕР: Сарадња са САД у области одбране садржајна

FOTO: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Stefanović je istakao da je saradnja u oblasti odbrane veoma sadržajna i ispunjena brojnim projektima, kao i da je njeno težište na unapređenju kapaciteta Vojske Srbije kroz zajedničke vežbe sa Oružanim snagama SAD i daljem razvoju saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ministar je uputio poziv sekretaru odbrane SAD Lojdu DŽejmsu Ostinu da poseti Srbiju i izrazio očekivanje da će već tokom leta biti realizovana bilateralna vojna vežba.

On je naglasio da Srbija nastavlja da vodi balansiranu politiku odbrane i neprestano radi na unapređenju i daljem razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama u skladu sa dugoročnim strateškim opredeljenjem Srbije da zadrži status vojno neutralne države.

Zamenica pomoćnika sekretara odbrane SAD Lora Kuper istakla je da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje dve zemlje u oblasti odbrane, počev od zajedničkih obuka i vežbi.

Ona je podsetila i da se ove godine obeležava 140. godina diplomatskih odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država i 15 godina uspešne saradnje u okviru Programa državnog partnerstva sa Nacionalnom gardom Ohaja.

Zajednički je zaključeno da postoji interes da se saradnja u oblasti odbrane nastavi i proširi na nove oblasti.

U razgovorima sa zamenikom pomoćnika sekretara odbrane SAD Lorom Kuper učestvovali su i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri i pomoćnici ministra odbrane za politiku odbrane Predrag Bandić i za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, dok je Kuper prethodno razgovarala i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, generalom Milanom Mojsilovićem i državnim sekretarom Aleksandrom Živkovićem

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)