RATNI BRODOVI, PODMORNICE I AVIONI: Skupila se sva pomorska sila da bi omela izgradnju „Severnog toka 2“ (VIDEO)

Novosti online

01. 04. 2021. u 17:53

OPERATER gasovoda „Severnog toka 2“ kompanija „Nord strim 2 AG“ izjavio je da je primećena pojačana aktivnost stranih vojnih brodova i aviona u rejonu izvođenja radova.

РАТНИ БРОДОВИ, ПОДМОРНИЦЕ И АВИОНИ: Скупила се сва поморска сила да би омела изградњу „Северног тока 2“ (ВИДЕО)

Foto: RT printskrin

Kako se navodi, 28. marta 2021. godine, u zoni gde brod „Fortuna“ izvodi radove, pojavila se neindentifikovana podmornica.

„S obzirom na to da su sidrene linije broda 'Fortuna' raspoređene na udaljenosti većoj od jedne milje, podmornica je mogla da poremeti ceo sistem za pozicioniranje barže za postavljanje cevi i da dovede do oštećenja cevovoda“, pojasnio je operater projekta.

Pored toga, primećena je i aktivnost civilnih brodova stranih država koji, kako je primetila kompanija, narušavaju zonu bezbednosti, opasno se približavaju barži i ne reaguju na zahteve posade.

„Reč je o očigledno isplaniranim i pripremljenim provokacijama, kako uz pomoć ribarskih, tako i vojnih brodova, podmornica i aviona u cilju ometanja realizacije ekonomskog projekta. Ovo je, možda, prvi u istoriji slučaj ove vrste bez presedana“, navodi se u saopštenju kompanije „Nord strim 2 AG“.

Ranije je kompanija saopštila, da je već 95 procenata projekta gotovo. Preostalo je da se položi 120 kilometara cevi. Dva broda za polaganje cevi učestvuju u projektu „Fortuna“ i „Akademik Čerski“.

„SEVERNI TOK 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

Predsednik upravnog odbora „Gasproma“ Viktor Zubkov saopštio je da će projekat biti završen do kraja godine.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Milena

08.05.2021. 13:38

А то све са циљем не би ли се Русија приморала да поново прихвати уговор којим би гас био транспортован преко Украјине и тиме спасили Украјину од колапса. Мислим да то неће проћи и да су Руси чврсто и коначно одлучили да са Украјином нема више никакве сарадње.