ODBAČEN PROTEST EKOLOŠKIH ORGANIZACIJA: Gradnja severnog toka ostaje, završeno 95 odsto gasovoda

Novosti online

01. 04. 2021. u 12:20

FEDERALNA služba za morsku plovidbu i hidrografiju Nemačke odbacila je protest dve nemačke ekološke organizacije koje su tražile ukidanje dozvole za postavljanje cevovoda "Severni tok 2".

ОДБАЧЕН ПРОТЕСТ ЕКОЛОШКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА: Градња северног тока остаје, завршено 95 одсто гасовода

Foto RIA

 - Nakon procene sumnji izraženih u protestu podnosioca zahteva i nove sveobuhvatne ekološke provere, odluka, koja je ranije doneta, ostaje na snazi - navedeno je u saopštenju regulatora.

Šta je bio zahtev ekologa?

Nemačka ekološka organizacija Deutsche Umwelthilfe (DUH) i organizacija za očuvanje prirode NABU izrazile su u januaru protest zbog odobrenja nemačkog regulatora da se nastavi gradnja "Severnog toka 2".

 - Od organizacija Deutsche Umwelthilfe i Nabu stigao je odgovarajući mejl, saopštili su u Federalnoj službi za morsku plovidbu i hidrografiju u ponedeljak. Ovim je odobrenje, koje je bilo izdato za gradnju u vodama Nemačke, privremeno izgubilo snagu - javila je ranije televizija Norddeutscher Rundfunk.

Protest ekoloških organizacija bio je usmeren protiv dodatnog odobrenja nemačkog regulatora kojim je dozvoljeno postavljanje cevovoda u nemačkoj ekonomskoj zoni na deonici od 16,5 kilometara od kraja septembra 2020. do kraja maja 2021. godine.

Završeno 95 odsto gasovoda

Istovremeno, operater "Severnog toka 2" "Nord strim 2 AG" saopštio je da je postavio već 2.339 kilometara cevi gasovoda, odnosno 95 odsto.

 - Do 31. marta je postavljeno 2.339 kilometara od ukupno 2.460 kilometara, odnosno 95 odsto gasovoda "Severni tok 2". Preostalo je da se položi oko 121 kilometar cevi (odnosno 5 odsto) od ukupne dužine gasovoda - saopštio je "Nord strim 2 AG".

Prema podacima kompanije, krajem januara je bilo nedovršeno otprilike 148 kilometara gasovoda od ukupne dužine dva njegova kraka.

"Nord strim 2 AG2 takođe je saopštio da je brod za polaganje cevi "Akademik Čerski", koji je ranije plovio ka vodama Danske gde je planirano da počne pripremne radove za nastavak gradnje gasovoda, stigao na svoje odredište.

 - Obaveštavamo vas da je brod "Akademik Čerski" stigao na mesto izvođenja radova u danskim vodama -  navedeno je saopštenju kompanije.

Projekat "Severni tok 2" podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda "Severni tok 2" aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija "Olsiz" bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)