NISU SE POTRESLI: Na Krimu sankcije smatraju nepravednim, ali poručuju Zapadu - hvala za turističku reklamu (VIDEO)

Branko VLAHOVIĆ, dopisnik “Večernjih novosti” - MOSKVA

30. 03. 2021. u 16:15

ZAPADNE zemlje su počele da uvode zaista komične sankcije Rusiji zbog Krima.

НИСУ СЕ ПОТРЕСЛИ: На Криму санкције сматрају неправедним, али поручују Западу - хвала за туристичку рекламу (ВИДЕО)

Foto: Arhiva "Novosti"

Tako je rukovodstvo Kanade na spisak sancija stavilo rusku kompaniju koja održava železnički promet preko novog Krimskog mosta, koji prelazi preko Kerčenskog moreuza, kao i kompanije koje su gradile most i železničku prugu koja spaja to poluostrvo sa maticom Rusijom.

Ruska ambasada u Kanadi je saopštila će se, bez obzira na bilo kakve sankcije, izgrađeni most koristiti za povezivanje Krima sa južnim delom Rusije. Most se već do sada pokazao kao odličan, jer građani koji putuju na Krim više neće morati da čekaju satima na prevoz trajektima.

- Kanadske sankcije se zasnivaju na lažima i falsifikovanju istorije. One su u suprotnosti sa međunarodnim pravom i humanitarnim principima - kažu ruske diplomate u Kanadi.

Oni smatraju da su kanadske sankcije potpuno besperspektivne.

Generalni direktor “Grand servis ekspresa”, operatora železničkog prometa sa Krimom, Aleksandar Ganov, kao i direktor “Mostotresta” Leonid Riženkin neće moći da putuju u Kanadu i da tamo imaju račune u bankama. Na kanadskoj crnoj listi su i četiri kompanije “Lenpromtransprojekt”, zatim “Krimski železnički put”, kao i “Krimska prva osigurvajuća kompanija” i “Uprava za gradnju železničke pruge Barkatit –Jakutsk”.

Posle Kanade oglasila se i Australija koja je na listu sankcionisanih stavila jednog krimskog rukovodioca i četiri kompanije koje su učestvovale u gradnji mosta..

Interesantno je da zapadne zemlje ne znaju, ili ne žele da znaju da se o gradnji krimskog mosta razgovaralo još u vreme kada je predsednik Rusije bio Boris Jeljcin i kada su odnosi Moskve i Kijeva bili dobri. On i Leonid Kučma, nekadašnji predsednik Ukrajine, su maštali da naprave most ali nisu imali novca. Decenijama je leti bio veliki problem da se iz Rusije dođe automobilom na Krim jer su veze bile loše, mada je postojao železniči saobraćaj. Kad je Krim postao izolovan, Rusija je bila prisiljena da napravi Krimski most.

Rukovodstvo Krima ne doživljava ozbiljno sankcije koje zbog mosta uvode zapadne zemlje. Predsednik komiteta za turizam skupštine Krima Aleksej Černjak kaže da oni sankcije smatraju kao dobru reklamu tom poluostrvu u Crnom moru.

- Čim prođe korona opet će dolaziti stranci na Krim da, između ostalog, vide i novi lepi most - kazao je Aleksej Černjak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ČUJU SE EKSPLOZIJE I SIRENE ZA VAZDUŠNI NAPAD: Iranski informativni kanal objavio snimak navodnog izraelskog udara (VIDEO)