DVOSTRUKI MUTANT: U Indiji otkriven novi soj virusa - napada i vakcinisane i nevakcinisane

Novosti onjaln

29. 03. 2021. u 22:46 >> 22:50

NOVA verzija "dvostrukog mutanta" koronavirusa otkrivena je iz uzoraka prikupljenih u Indiji. Tamošnji zdravstveni stručnjaci proveravaju da li je varijanta u kojoj se dve mutacije kombinuju u isti virus zaraznija, smrtonosnija i otpornija na vakcine, piše BBC.

ДВОСТРУКИ МУТАНТ: У Индији откривен нови сој вируса - напада и вакцинисане и невакцинисане

Foto: Depositphotos

Kao i svi virusi, i SARS-CoV-2 se menja prelazeći sa jedne osobe na drugu. Mutacije virusa su uobičajene, a većina ih je beznačajna i ne izaziva nikakve promene u njihovoj sposobnosti prenosa ili ozbiljne infekcije. Međutim, neke mutacije, poput britanskog ili južnoafričkog soja, virus mogu učiniti zaraznijim, a u nekim slučajevima i smrtonosnijim.

Virusolog Shahid Jamel objasnio je da "dvostruka mutacija u ključnim oblastima skoka proteina koronavirusa može povećati gore pomenute rizike i omogućiti virusu da izbegne imuni sistem". Proteinski skok je inače deo koji virus koristi za prodiranje u ljudske ćelije.

Indijska vlada saopštila je da analizira uzorke prikupljene iz savezne države Maharaštra u zapadnoj Indiji kako bi utvrdila povećanje udela uzoraka sa mutacijama E484K i L452R. Ako virus mutira na "pravi način", onda može ponovo da zarazi nekoga ko se već oporavio od kovid-19, piše Bi-bi-si. Ali naučnici kažu da će reinfekcije biti vrlo blage u poređenju sa primarnim infekcijama kod ljudi koji su vakcinisani ili su se već oporavili od kovid-19.

Ali ako virus može da koristi reinfekciju za svoje širenje, prema virologu dr Jeremiju Kamilu iz Univerzitetskog centra za zdravstvene nauke Louisiana Shreveport, ljude iz najugroženijih grupa rizikuje od ozbiljnih bolesti jer se virus može kretati "kroz stado "da dođe do njih.

Dr. Kamil veruje da za razliku od nekih drugih verzija, ovaj novi indijski koronavirus "dvostruki mutant" verovatno neće biti smrtonosniji ili zarazniji, ali napominje da je potrebno više podataka kako bi bili sigurni.

- Sada je izuzetno često videti više dvostrukih mutacija, čak i samo na proteinskoj špici - objasnio je dr. Kamil, napominjući da samo britanski soj ima devet mutacija na toj špici.

Nakon što indijski istraživači podele svoje podatke u GISAID bazi podataka (Global Initiative to Share All Coronavirus Data), biće moguće utvrditi da li "dvostruki mutant" pripada istoj lozi kao i mutacija virusa pronađena u Velikoj Britaniji, ili je ova kombinacija mutacija nastalih nezavisno, kao što je slučaj sa brazilskim i južnoafričkim sojevima.

(Net.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna