RUSIJA SUPERIORNIJA OD SAD: Imaju primat u radio-elektronskoj borbi

Novosti online

29. 03. 2021. u 11:26

KANCELARIJA za reviziju SAD priznala je da je američka vojska izgubila nadmoć u izvođenju operacija u elektromagnetnom spektru, saopštio je portal RT pozivajući se na odgovarajući izveštaj.

РУСИЈА СУПЕРИОРНИЈА ОД САД: Имају примат у радио-електронској борби

Foto: EPA

- Mi nismo jedina globalna sila koja shvata značaj superiornosti u elektromagnetnom spektru. Potencijalni protivnici, uključujući Rusiju i Kinu, postigli su značajan napredak u poboljšanju svojih sposobnosti u ovoj oblasti - izjavio je direktor za odbrambene kapacitete i upravljanje u američkoj revizorskoj kancelariji DŽozef Kiršbaum.

Prema njegovom mišljenju, uprkos uloženim naporima, Sjedinjene Američke Države više ne mogu biti sigurne u svoju nadmoć u sistemima za radio-elektronsku borbu i elektromagnetnom oružju.

Takođe se napominje da su ruske snage za borbu u elektromagnetnom spektru pokazale svoju efikasnost „u stvarnoj upotrebi ovih sredstava protiv Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja“. Međutim, u izveštaju se ne navodi o kakvim slučajevima se radi.

- Ruski elektromagnetni sistemi su izuzetno pokretni, što otežava da im se suprotstavlja - naglasio je Kiršbaum.

Osim toga, stručnjaci smatraju da je vojna operacija u Siriji omogućila Rusiji da akumulira odgovarajuće iskustvo i razvije potencijal za borbu sa svemirskim sredstvima.

Sjedinjene Američke Države smatraju da su Moskva i Peking sposobni da utiču na rad sistema veze i navigacionih sistema na brodovima koje Amerikanci koriste za prevoz opreme i osoblja, dok njihovi zastareli brodovi nemaju dovoljne odbrambene sposobnosti u elektromagnetnom spektru.

Na osnovu podataka izveštaja, Pentagon nije uspeo da u potpunosti izvrši nijednu od prethodnih strategija u oblasti borbe u elektromagnetnom spektru. Analitičari smatraju da ista sudbina očekuje i novu strategiju usvojenu prošle godine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)