KINA UNELA NEMIR U NATO: Od jedne stvari Alijansa posebno strahuje, nemaju rešenje

Novosti online

28. 03. 2021. u 15:30

GENERALNI sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da Severnoatlantska alijansa ne smatra Kinu za neprijatelja, ali da je zabrinut zbog velikog ulaganja Pekinga u vojnu opremu.

КИНА УНЕЛА НЕМИР У НАТО: Од једне ствари Алијанса посебно страхује, немају решење

Foto: Pang Xinglei/Xinhua via AP

- Severnoatlantska alijansa ne smatra Kinu za neprijatelja, ali naravno da će uspon te zemlje imati direktnu posledicu po našu bezbednost. Kina mnogo ulaže u vojnu opremu, uključujući projektile koji mogu da nose nuklearne bojeve glave - rekao je Stoltenberg.

Jens Stoltenberg / Foto AP

On kaže da Kina nema zajedničke vrednosti kao zapadne zemlje jer se to vidi po načinu rešavanja demokratskih protesta u Hong Kongu, postupanju prema manjinskim Ujgurima.

Početkom meseca Stoltenberg je pozvao SAD i EU da rade na obnovi njihovog saveza ukoliko žele reše problem "nasilništva" Kine prema drugim zemljama.

On je ponašanje Kine opisao kao "narušavanje vladavine zakona i pozdravio je jasnu posvećenost američkog predsjednika Džozefa Bajdena obnovi savezništava i jačanju NATO".

Stoltenberg ističe da Evropa i SAD nisu dovoljno veliki kad su odvojeni, ali da zajedno Brisel i Vašington predstavljaju 50 odsto svjetskog BDP i 50 odsto vojnog tržišta sveta.

Generalni sekretar NATO je dodao da, ukoliko postoji zabinutost od uspona Kine, njene vojne i ekonomske moći, onda je još važnije da budu zajedno Evropa i Severna Amerika u NATO.

(Srna)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024