ITALIJANI DRASTIČNO MENJAJU STRATEGIJU VAKCINACIJE: Došlo je do neobjašnjivih regionalnih anomalija u imunizaciji starije populacije

Milica Ostojić (Rim)

24. 03. 2021. u 15:58

DO DANAS je u Italiji vakcinisano 8.112.000 stanovnika prvom dozom, od 51 milion koji treba da bude vakcinisan. Vlada je odlučila da promeni strategiju vakcinisanja zbog brže imunizacije stanovništva, jer se došlo do neobjašnjivih regionalnih anomalija u vakcinisanju starije populacije.

ИТАЛИЈАНИ ДРАСТИЧНО МЕЊАЈУ СТРАТЕГИЈУ ВАКЦИНАЦИЈЕ: Дошло је до необјашњивих регионалних аномалија у имунизацији старије популације

Foto: Depositphotos

Negde je stanovništvo preko 80 godina i sa velikim stepenom osetljivosti na zarazu od korona virusa zbog prethodnih bolesti vakcinisano gotovo u potpunosti a negde se stiglo samo do jedne trećine, zato je urgentno imenovan novi čovek Civilne zaštite koji je doneo i novu strategiju u vakcinisanju: "u svakom gradu se uspostavlja jedan centar za određivanje vakcinisanja po starosnoj strukturi ali po jedinstvenom državnom a ne regionalnom propisivanju".

Do sada je vakcinisano oko 200.000 stanovnika dnevno a sada treba da se stigne do 500.000, to bi trebalo da bude rezultat koordinacije države i regiona. I sve pod uslovom da farmaceutske kompanije dostavljaju vakcine na vreme. Sve su to preduslovi da se „krajem ove godine stigne do povratka, makar delimično, našem nekadašnjem životu“, saopštava novi prvi čovek Civilne zaštite Italije Fabricio Kurćo.

Jučerašnji broj preminulih u Italiji uvećan je u jednom danu za 551 slučaj, što je alarmiralo sanitarne vlasti, nakon čega je premijer Mario Dragi sazvao urgentno stručnjake iz Tehničko-naučnog komiteta i ministra za Zdravlje Roberta Sperancu da razmotre sveukupno stanje pandemije kako u Evropi tako i u Italiji jer se smrtnost na Apeninima vratila na bojeve s kraja januara ove godine, a porastao je i broj na intenzivnoj terapiji.

Sadašnje mere zatvorene Italije ostaju na snazi do 6 aprila ali će za novu odluku o eventualnom otvaranju ili nastavku zatvorene zemlje biti neophodan novi Dekret kojeg će premijer izneti na Parlament. Glasovi iz sedišta premijera Dragija govore o mogućnosti produžavanja sadašnjih mera do 15 aprila, za mnoge ekonomske aktivnosti kao i javne usluge a odluka će uslediti prateći krivulju korana virusa u susretu sa novim varijantama koje nezadrživo jure u Italiji.

Razgovara se konkretno o mogućem otvaranju škola, samo za najmlađe čak i u crvenim zonama, u trenutku kada epidemiološki podaci budu doneli malo ohrabrenja.

I opet u zaključku šta će doneti dani posle 6 aprila sve se svodi na to da otvaranje može da usledi kada "uzleti masovnije vakcinisanje", a to je uslovljeno pristizanjem više vakcina, po planu od polovine aprila, a potom se računa i na uvećanje temperatura u Italiji u letnjim mesecima da bi se stiglo do onoga što se zove „delimični povratak u normalan život“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024