BRITANCI STREPE OD RUSKIH RAKETA: Otkud sada u Londonu iznenadni strah od atomskog arsenala Moskve i opasnosti sa istoka

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

22. 03. 2021. u 23:19

PREMA najnovijim bezbednosnim analizama i prognozama, u Londonu smatraju da Velikoj Britaniji najveća opasnost preti od - Rusije!

БРИТАНЦИ СТРЕПЕ ОД РУСКИХ РАКЕТА: Откуд сада у Лондону изненадни страх од атомског арсенала Москве и опасности са истока

Ilustracija - Foto AP

U Moskvi odgovaraju da taj strah nije realan već je deo hladnoratovske propagande i traženja opravdanja za povećanje vojnog budžeta. Naime, Velika Britanija namerava da poveća svoj atomski arsenal i da ima 260 atomskih bojevih glava. A pre samo desetak godina Britanci su bili odlučni da smanje broj atomskih glava sa 225 na 180. Ali koliko sada imaju atomskih bojevih glava u Londonu, to ne žele da saopšte.

U spomenutoj britanskoj analizi se kaže da je povećanje broja atomskih bojevih glava opravdano jer su neke države u velikoj meri povećale svoje atomske arsenale. One investiraju u nove atomske tehnologije i prave nove atomske sisteme za vođenje ratnih operacija, što se vidi iz njihovih vojnih strategija i doktrina, kao i političke retorike.

Jasno je da Britanci pod formulacijom "neke zemlje" podrazumevaju Rusiju i Kinu.

Vojni analitičari kažu da je Velika Britanija u ranoj fazi razrade nove atomske glave balističkih raketa koje bi bile smeštene u podmornicama. Maksimalni domet sadašnjih raketa kojima su naoružane britanske podmornice je 11.500 kilometara.

Sve postaje jasnije kad se zna da u britanskom parlamentu sada govore da Ministarstvo odbrane ima finansijske probleme bez obzira na to što im je obezbeđena znatna suma novca za modernizaciju oružanih snaga. Parlamentarci govore da bi u periodu do 2029. godine mogla da se pojavi rupa u vojnom budžetu od oko 17 milijardi funti. Vlada Borisa Džonsona je obećala da će u naredne četiri godine za vojne troškove dati dopunskih 16 milijardi funti.

Za povećanje vojnih troškova najefikasniji put je da se ubedi svoja javnost kako postoji opasnost od agresije sa Istoka. Da su odnosi između Velike Britanije i Rusije loši poslednjih godina, dobro je poznato. Ambasador Rusije u Londonu Andrej Kelin kazao je da su politički odnosi Moskve i Londona "praktično mrtvi" i da je sačuvana "samo trgovina i kontakti u sferi kulture". Inače, diplomatski odnosi te dve zemlje imaju tradiciju oko 450 godina.

- Bili su razni periodi kada smo bili neprijatelji ili saveznici, ali sada u Moskvi ne razumeju razloge neprijateljskog odnosa Londona prema Rusiji - istakao je ruski ambasador.

NAJLOŠIJE OD DOBA HLADNOG RATA

OVO danas je najniža tačka u odnosima Rusije i NATO od kraja Hladnog rata, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, dodajući da je "svaka konstruktivna saradnja s Moskvom zaustavljena" i da ne postoje pozitivni elementi u odnosima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!