SUDAR VAŠINGTONA I PEKINGA: Napetost uoči prvog susreta visokih zvaničnika dva rivala

D. D. S.

18. 03. 2021. u 14:32

VELIKA napetost je vladala uoči prvog sastanka oči u oči između visokih zvaničnika nove administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena i kolega iz Kine. Opeterećenje trgovinskim i tehnološkim tenzijama između dva vodeća svetska ekonomska rivala pratilo je susret u Ankoradžu, na Aljasci, između američkog državnog sekretara Tonija Blinkena i svetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena sa kineskim kolegama Vang Jiem i Jang Jiećijem.

СУДАР ВАШИНГТОНА И ПЕКИНГА: Напетост уочи првог сусрета високих званичника два ривала

Foto Tanjug/AP

Sastanak prati već teško breme tenzija nemilosrdnog trgovinskog rata iz vremena prethodne administracije republikanskog predsednika Donalda Trampa čije posledice u vidu sankcija kineskim najmoćnijim tehnološkim kompanijama optuženim da su pretnja američkoj nacionalnoj bezbednosti, ni sada nisu ukinute.

Spisak spornih tačaka se, naprotiv, proširio pa su na dnvenom redu prvog susreta kineskih i američkih zvaničnika dominirale dodatne teme, navodni kineski pritisak na Hong Kong, kao i navodno kršenje ljudskih prava muslimanske manjine u istočnoj kineskoj provinciji Sinđijang.
Poseban "doprinos" rastu tenzija dale su nove sankcije koje su SAD, baš uoči sastanka, uvele kineskim zvaničnicima zbog navodnog političkog pritiska na Hong Kong, bivšu britansku teritoriju, za koju Peking tvrdi da je suvereni deo Kine. Analitičari nemaju "visoka očekivanja" od ovog susreta s obzirom da Bajdenova administracija već postojeći tehnološki i trgovinski spor sada povezuje sa pitanjima ljudskih prava, što je, zapravo korak dalje u zaoštravanju odnosa dve sile u poređenju sa vremenom njegovog prethodnika Trampa.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri