ŠPAN,ŽRTVENO JAGNJE: Novo zaoštravanje međupartijskog nadmetanja u Nemačkoj

I. STANOJEVIĆ

16. 03. 2021. u 23:14

MEĐUPARTIJSKO nadmetanje u Nemačkoj, koja u septembru bira novog kancelara, posle 16 godina vladavine Angele Merkel, uveliko je počelo.

ШПАН,ЖРТВЕНО ЈАГЊЕ: Ново заоштравање међупартијског надметања у Немачкој

Foto AP

Socijaldemokrate (SPD) sa svojim kancelarskim kandidatom Olafom Šolcom hvataju zalet za pobedu nad demohrišćanima (CDU), koristeći šlagvort koji su im protivnici dali, pretrpevši izborne poraze na lokalu, u dve savezne pokrajine.

Kao koalicioni partneri u vladi Merkelove, socijaldemokrate, mogu da traže promene u kabinetu, i to su juče upravo učinili, zahtevajući odlazak federalnog ministra zdravlja Jensa Špana (CDU) zbog "katastrofalno lošeg vođenja ovog resora, ključnog tokom pandemije virusa korona". Stopiranje imunizacije vakcinom "Astra Zeneke" u Nemačkoj je, kako tvrde socijaldemokrate, "kap u prepunoj čaši".

To što su socijaldemokrate poentirale posle rekordno lošeg rezultata koalicionog partnera u Baden-Virtembergu i Rajnlad-Falcu ne predstavlja iznenađenje. Nije, međutim, baš očekivano da će na tom talasu kritika prema Španu zajahati i njegove stranačke kolege iz CDU, a upravo se to dogodilo.

Da li su demohrišćani odlučili da ministar zdravlja bude žrtveno jagnje, koje će platiti ceh izbornog neuspeha? Idealno je za to pozicioniran, jer su Nemci listom ogorčeni zbog dugotrajnih "lokdauna", katanaca na malim i srednjim firmama i nestašice odavno obećanih vakcina. Korupcionaški skandal, koji je već nagriženi rejting CDU povukao dublje na dno, vezan je takođe za kovid 19, jer su poslanici frakcije CDU-CSU u Bundestagu mito inkasirali upravo na dilu sa zaštitnim maskama.

VISOKA CENA PANDEMIJE

PANDEMIJA korone Nemce je za godinu dana, koštala najmanje 250 milijardi evra. Na to valja dodati oko 50 milijardi evra gubitka u prvom kvartalu ove godine i nepoznatu sumu koja će se još nadovezati. Bankrotiralo je više od 16.000 kompanija, a na spisku onih koji nemaju skoro nikakvog izgleda da prežive je još oko 5.000 firmi.

Iako je većina demohrišćana saglasna sa tom linijom manjeg otpora, žrtvovanje Špana neće ići tako lako. Jer kao njegov zaštitnik pojavio se bavarski premijer Markus Zoder, lider sestrinske Hrišćansko-socijalne unije (CSU).

U branjenju Špana, bavarski politički vuk ne rukovodi se samo fer-plejom, nego i sebi inkasira poene, unutar i van dvojca CDU-CSU. A ovaj unutrašnji obračun još mu je i važniji, barem u narednim danima, jer predstoji imenovanje kandidata ove parlamentarne frakcije za kancelara. Još se, naime, bije ljuta bitka da li će to biti novoizabrani lider CDU Armin Lašet ili višegodišnji šef CSU Zoder.

Ali ako se do izbora proteklog vikenda tipovalo da će ukrštanje kopalja kandidata CDU-CSU i SPD dati novog nemačkog kancelara, sada se već, kao verovatniji, pominje duel socijaldemokrata sa novim takmacem iz tabora Zelenih, koji su posle lokalnih izbora svetla političke pozornice okrenuli na sebe. Nemački mediji listom zaključuju da će, kako stvari stoje, "bez Zelenih teško moći da se formira nova vlada u Berlinu".

Sam Šolc bacio je, kako kaže Dojče vele, "ručnu granatu" na domaću političku scenu kazavši nešto što je koliko do juče bilo maltene nezamislivo: "Sve što se događa je dobro, jer se pokazalo da je u Nemačkoj moguća vlast u kojoj nema demohrišćana".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri