NA "LISTIĆU" MNOGO BESA: U dve nemačke pokrajine lokalni izbori održani u senci protesta nezadovoljnih građana

I. STANOJEVIĆ

14. 03. 2021. u 21:09

DVE nemačke pokrajine, Baden-Virtenberg i Rajnland-Falc (Rajna-Palatinat), u nedelju su "otvorile" izbornu godinu u ovoj zemlji. U septembru se održavaju opšti parlamentarni izbori za Bundestag, najviši zakonodavni organ Nemačke, koja je po svom uređenju konfederacija. Ko dolazi na kormilo posle 16-godišnje vladavine Angele Merkel, zavisiće i od rezultata nedeljnog glasanja.

НА ЛИСТИЋУ МНОГО БЕСА: У две немачке покрајине локални избори одржани у сенци протеста незадовољних грађана

U mnogim gradovima izbore pratili protesti / Foto AP

Da građani nisu zadovoljni postupcima koje je Merkelova vukla tokom pandemije virusa korona, potvrdili su i protesti ovog vikenda održani u više gradova. Najdramatičnije je bilo na istoku, u Drezdenu, gde je na demonstracijama povređeno 12 policajaca, a samo u subotu podneto je 47 krivičnih prijava protiv nasilnih građana. Građani su dobili čak 943 prijave protiv kršenja mera zaštite od virusa korona. Poslanici socijaldemokrata, Zelenih i Levice u Bundestagu traže da se o ovom nasilju nad čuvarima reda raspravlja i za skupštinskom govornicom.

Kako je objavio dnevnik "Velt", uprkos zabrani okupljanja, na stotine desničara i ljudi koji na društvenim mrežama propagiraju otpor prema imunizaciji od kovida 19 okupile su se, ignorišući i obavezu nošenja zaštitne maske. Demonstranti su za mete svog nasilja, pored uniformisanih osoba, imali i novinare.

Izveštači su se, posebno u Štutgartu i Dizeldorfu, našli na listi neprijatelja desničarski orijentisanih antivaksera. Ogorčeni građani protestovali su i u Berlinu, Hanoveru, Kilu, Erfurtu, Kotbusu i Potsdamu.

Bavarska prestonica, Minhen, u kojoj su takođe održani protesti posebno je, minulog vikenda, bio na oku javnosti i biće to i narednih dana, kad se budu sumirali rezultati glasanja u Baden-Virtenbergu i Rajnland-Falcu. Bavarski premijer Markus Zoder, važio je doskoro za apsolutnog favorita na jesenjim izborima, ali su tri poslanika njihove Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i demohrišćana, kancelarke Merkel (CDU), koji u Bundestagu imaju zajednički poslanički klub, uskovitlali domaću političku scenu dosad nezamislivim korupcionaškim skandalom.

Georg Nuslajn i Nikolas Lobel primili su šestocifreni mito (660.000 i 260.000 evra) za posredovanje pri kupoprodaji zaštitnih maski, bogateći se, tako, na pandemiji virusa korona. Treći, Mark Hauptman, lobirao je prilikom postizanja dilova sa Azerbejdžanom, Tajvanom i Vijetnamom. Demohrišćani, nema sumnje, više nisu zasigurno pobednička partija, a pokazaće to i rezultati današnjih lokalnih izbora.

LjUTI NA VLAST

U MINHENU, prestonici Bavarske, policija je rasterala demonstrante, čiji su organizatori prekoračili dozvoljeni broj okupljenih i posle opomene nisu preduzeli mere da, kako piše lokalna štampa, "drže proteste pod kontrolom". U više gradova, na ulice je izašlo na hiljade građana, ogorčenih višemesečnom izolacijom, kao i stavljanjem katanca na vrtiće, škole i firme, koje se masovno zatvaraju usled stečaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!