BAJDENOV "DŽOKER" ZA SPOLJNE POSLOVE: Potpredsednica Amerike Kamala Haris sve aktivnija u domenu inostrane i odbrambene politike SAD

D. SAVIĆ

16. 03. 2021. u 09:47

NOVA potpredsednica SAD Kamala Haris (56) postala je i samim trenutkom izbora, kao prva žena na ovoj funkciji, istorijska ličnost.

БАЈДЕНОВ ЏОКЕР ЗА СПОЉНЕ ПОСЛОВЕ: Потпредседница Америке Камала Харис све активнија у домену иностране и одбрамбене политике САД

Foto AP

Ali već u prvim mesecima vladavine Džozefa Bajdena (78) ona pokazuje da se njena uloga ne završava samo na dokazu uspeha po pitanju rodne ravnopravnosti na rukovodećim pozicijama u SAD. Jer, Harisova sve više "muški" preuzima vodeću ulogu u ključnim sektorima spoljne politike i nacionalne bezbednosti.

Tako je prva potpredsednica SAD već pretekla predsednika Bajdena po broju razgovora sa stranim liderima. Bajden, ističu poznavaoci, ima puno poverenje u svoju, više od dve decenije mlađu potpredsednicu, koju su, inače, pristalice demokrata još tokom predsedničke kampanje podržavale sloganom: "Glasajte za potpredsednicu!"

Većim delom američke istorije mesto potpredsednika nije donosilo ni mnogo prestiža, niti moći, i svodilo se uglavnom na predsedavanje Senatu. Harisova je već kao predsedavajuća Senata odigrala ključnu ulogu kada je nedavno svojim "zlatnim glasom" navela vodenicu na demokratsku vodu u vezi sa odobravanjem paketa pomoći Amerikancima ugroženim kovidom 19. Ali, ona nagoveštava više od toga, da će postati možda najupečatljiviji primer da je u 21. veku potpredsednik u Beloj kući snažno uključen u kreiranje politike, kako unutrašnje, tako i spoljne.

Ambiciozni zamenici

Bivši direktor CIA i ambasador SAD pri UN Džordž Buš stariji je kao potpredsednik Ronalda Regana bio glavna "veza" za Kinu. Al Gor je kao potpredsednik i ključni član tima za spoljnu politiku, ohrabrio Bila Klintona da bombarduje Srbe u Bosni i rukovodio odnosima sa Rusijom.

Veteran republikanske administracije Dik Čejni je bio "vlast iz senke" u vreme Džordža Buša mlađeg. A dok je Bajden, u dva mandata, bio potpredsednik Baraka Obame, praktično je vodio spoljnu politiku SAD.

Novi predsednik Bajden uključuje potpredsednicu Haris u skoro svaki javni događaj koji on priređuje, demonstrirajući njihovo partnerstvo. Poznavaoci kažu da ona provodi oko četiri do pet sati svakog dana sa Bajdenovim timom iza ztvorenih vrata. Ruča s predsednikom u četiri oka jedanput nedeljno.

Ljudi bliski Harisovoj kažu da su spoljna politika i nacionalna bezbednost ključne oblasti u kojima ona želi da razvija delovanje, pa od trenutka preuzimanja dužnosti ubrzano radi baš u tim sferama. Kada je Bajden nedavno odlučio da bombarduje Siriju, ona je bila aktivno uključena u diskusije u sobi za vanredne situacije Bele kuće.

Tokom pandemije virusa korona ona gradi lične veze sa stranim liderima. Imala je već više samostalnih razgovora sa stranim liderima, uključujući saveznika na Bliskom istoku, Banjamina Netanijahua. Obratila se i Evropskom parlamentu povodom međunarodnog Dana žena, dok je pripremala i prvo obraćanje Ujedinjenim nacijama.

VLAST SA SPRATA

Harisova i njen suprug Dag Emhof još se nisu uselili u stalnu rezidenciju, jer čekaju da se renovira, pa žive na gornjem spratu kuće Bler.

Harisova takođe ide na redovne ručkove sa državnim sekretarom Tonijem Blinkenom, baš kao što je i Bajden kad je bio potpredsednik to isto činio sa bivšom državnom sekretarkom Hilari Klinton. Harisova redovno razgovara i sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom.

- Uskoro ćete videti Harisovu kako preuzima vodeće sastanke na Kapitol hilu i angažuje se sa stranim liderima - zaključuje senator Kris Kuns, demokrata iz Delavera, države iz koje je u Belu kuću stigao Bajden.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati