NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA POTVRDILA: Protiv kovida-19 ćemo morati stalno da se dovakcinišemo - "imunitet ne traje zauvek"

J.Ž.S.

15. 03. 2021. u 22:46

REDOVNO dovakcinisanje protiv korona virusa biće potrebno zbog novih sojeva koji ga čine zaraznijim i sposobnijim da zaobiđe ljudski imunitet, rekla je načelnica britanskog instituta koji radi na izdvajanju genoma virusa.

НАЈНОВИЈА ИСТРАЖИВАЊА ПОТВРДИЛА: Против ковида-19 ћемо морати стално да се довакцинишемо - имунитет не траје заувек

Foto. N. Živanović

Korona virus je od pojavljivanja u Kini krajem 2019. do danas ubio više od 2,65 miliona ljudi. On mutira na svake dve nedelje, sporije nego grip ili HIV, ali dovoljno da su potrebne modifikacije vakcine.

Šeron Pecok, načelnica britanskog instituta za genomiku korona virusa, koji je izdvojio polovinu svih genoma tog virusa u svetu, naglasila je da je zbog igre "mačke i miša" s virusom potrebna međunarodna saradnja.

- Moramo da prihvatimo da će nam uvek biti potrebno dovakcinisanje - imunitet protiv koronavirusa ne traje zauvek - rekla je ona. - Potrebno je to redovno da se radi kao protiv gripa. Već menjamo cepiva kako bismo se nosili s njegovom evolucijom - pojavljuju se varijante s kombinacijom veće zaraznosti i sposobnošću da delom zaobiđu odgovor našeg imuniteta.

Pecok je uverena da će redovno dovakcinisanje, biti potrebno zbog budućih varijanti, ali naglasila je da napredak u proizvodnji cepiva omogućava da se ono razvija na vreme.

Posebnu pažnju imaju tri varijante virusa britanski, brazilski i južnoafrički. Najviše brine južnoafrički soj jer je "zarazniji, ali i ima promenu u mutaciji gena", a koja je povezana sa smanjenim imunitetom.

Zbog više od 120 miliona slučajeva korona virusa u svetu teško je pratiti sve varijante virusa, pa Pecok i njen tim govore o "konstelacijama mutacija".

- Jedna od stvari koje me je virus naučio je da mogu svakog dana biti potpuno na pogrešnoj strani - moram biti skromna u pogledu tog virusa o kome još uvek znamo jako malo - kazala je i dodala da možda postoji varijanta koja još nije otkrivena.

- Mislim da je neizbežno da će se pojaviti još neki virus kojim ćemo se baviti. Nadam se da smo iz ove globalne pandemije nešto naučili i da ćemo biti spremniji da ga detektujemo i obuzdamo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!