PANIKA U ITALIJI - SUTRA POOŠTRAVANJE MERA: Broj novozaraženih dnevno se povećava za hiljadu

Tanjug

14. 03. 2021. u 08:31

SVI epidemiološki podaci pokazuju da se zaraza kovidom 19 širi u Italiji veoma brzo, a poslednjih dana broj novozarženih dnevno se povećava za hiljadu novih slučajeva, ističe se u sedmičnom izveštaju Visokog institute za zdravstvo (IŠ), koji objavljuje list “Fanpejdž”.

ПАНИКА У ИТАЛИЈИ - СУТРА ПООШТРАВАЊЕ МЕРА: Број новозаражених дневно се повећава за хиљаду

Foto: EPA

Brzo pogoršanje stanja,od sutra pooštravanje mera

Trenutno ukupno zaraženih u Italiji je 520 hiljada, od toga na bolničkom lečenju je više od 22 hiljade. U odelenjima intenzivne nege zauzetost kreveta je iznad 30 odsto što se smatra kritičnom tačkom.

Od sutra u celoj Italiji anti-kovid mere će biti pooštrene, kretanje ograničeno, sve prodavnice sem hrane i apoteke, zatvorene.

Prema izveštaju IŠ faktor Rt, koji pokazuje koliko jedna zaražena osoba inficira drugih, je 1,16 što znači da se korona virus širi eksponencijalno, a i broj zaraženih na stotinu hiljada stanovnika je premašio kritičnu tačku od 250.

Prema najnovijem izveštaju u jednom danu 317 osoba je preminulo, pa se broj žrtava korona virusa od početka pandemije pre godinu dan popeo na 101 hiljadu.

Vikend pred zabranu bio je u znaku velikih gužvi na ulicama i u prodavnicama.

U samouslugama su bili redovi, iako će prodavnice hrane nastvaiti da rade, a nestašica nikada nije bilo, čak niti na vrhuncu prvog talasa zaraze.

I na ulicama ittalijanskih gradova zabeležene su velike gužve, kao pred praznike, ali i vidljivo brojnije prisustvo policije koja je intervenisala na mestima gde se okupljalo više gradžana nego što to mere zabrane dozvoljavaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)