MINISTAR ZDRAVLJA OLIVIJE VERAN: Francuska i Nemačka nastavljaju da koriste "Astra Zeneku"

FRANCUSKA i Nemačka neće za sada povlačiti vakcinu "astrazeneka", saopštio je francuski ministar zdravlja Olivije Veran.

МИНИСТАР ЗДРАВЉА ОЛИВИЈЕ ВЕРАН: Француска и Немачка настављају да користе Астра Зенеку

Ministar Veran i premijer Kasteks

- Na ovom stadijumu, nema razloga da se suspenduje ova vakcina – rekao je Veran na redovnoj konferenciji za medije u četvrtak popodne, istakavši da je isti stav neposredno pre toga podelio u razgovoru s resornim nemačkim ministrom.

Naveo je i da Velika Britanija, koja je cepila milione svojih građana ovom vakcinom, takođe nastavlja kampanju.

Francuski ministar je takođe rekao da se prethodno konsultovao sa direktorkom Nacionalne agencije za lekove, uz zaključak da u ovom trenutku nema potrebe da se ova vakcina povlači.  

Naprovtiv, Veran je istakao da treba intezivnije da se ide u zaštitu građana vakcinisanjem, i da očekuje veliku isporuku "astrazeneke" u aprilu. Kao zabrinjavajuće je ocenjeno to što isporuka ove vakcine do tada neće biti na očekivanom nivou.

Olivije Veran, koji je i sam primio "astrazeneku", reagovao je posle odluke određenog broja zemalja da obustave celokupno vakcinisanje ovim cepivom, ili određenom serijom "astrazeneke", zbog pojave dva smrtna slučaja tromboze, u Austriji i Danskoj, posle primanja injekcije.

Francuski ministar je naglasio da je u EU, od 5 miliona primljenih vakcina "astrazeneka", zabeleženo samo 30 slučajeva zgrušavanja krvi, i to bez dovođenja u direktnu vezu s vakcinom, poručivši da to ne odstupa od uobičajene statistike.

- Kada bi se svi građani vakcinisali za 24 sata, sutradan bi bio isti broj infarkta, tromboze i drugih bolesti, kao da se nisu ni vakcinisali – objasnio je Veran.

On je ipak naglasio da se istraga nastavlja, jer se to čini uvek kada se pojave teški slučajevi.

Veran je takođe istakao da u ovom trenutku u Francuskoj nije utvrđena bilo kakva veza između jačih neželjenih posledica i vakcine, već samo benignih.

U svom prvom zaključku, Evropska agencija za lekove je u četvrtak naglasila da se istraga nastavlja, ali da vakcina "astrazeneka" i dalje može slobodno da se daje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a