ZAPAD NAVALJNOG "PUŠTA NIZ VODU": Jedno saopštenje izazvalo buru, isplivala mračna prošlost ruskog opozicionara

Branko Vlahović - dopisnik iz Moskve

10. 03. 2021. u 15:25

NEDAVNO saopštenje međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel da više ne smatra Alekseja Navaljnog političkom žrtvom, izazvalo je žestoku polemiku među njegovim pristalicama i protivnicima.

ЗАПАД НАВАЉНОГ ПУШТА НИЗ ВОДУ: Једно саопштење изазвало буру, испливала мрачна прошлост руског опозиционара

Foto: Pres služba suda

Status "zatvorenika savest", ili pojednostavljeno rečeno političkog zatvorenika, spomenuta organizacija dala je Navaljnom 17. januara. Sada mu je oduzet a razlog su njegove nekadašnje antisemitske izjave, kao i negativan odnos prema migrantima.

Ta organizacija je proglasila Navaljnog žrtvom političke osvete odmah posle njegovog hapšenja na pasoškoj kontroli na aerodromu "Šeremetjevo" po povratku iz Berlina.

Interesantno je da se o tome žestoka polemika vodi upravo među Jevrejima iz Rusije koji sada rade na Zapadu. Glavni spor je oko toga je li Navaljni antisemit ili ne. Leonid Volkov politički rukovodilac štabova Navaljnog u Rusiji, koji sada živi u Vilnusu glavnom gradu Litvanije, kaže da Amnesti internešenel nije ništa pomogao Navaljnom i da se sva aktivnost svodi na prikupljanju potpisa za peticije. Oni mogu biti korisni političkim zatvorenicima iz malih zemalja jer o njima tako saznaje svetska javnost.

Volkov smatra da Amnesti internešenel više radi na opravdanju visokog budžeta od 320 miliona dolara nego što stvarno koristi onima koji se bore protiv samovolje vlasti. O Alekseju Navaljnom kao antisemitu prvi su pisali pre sedam godina u Izraelu. O tome se govorilo i kad se Navaljni pripremao da učestvuje u izborima za gradonačelnika Moskve. Tada je Navaljni učestvovao u Ruskom maršu i vređao migrante. I dok su ga napadali iz Izraela, jedna grupa moskovskih Jevreja ga je branila.

Sada kad je Navaljni zatvoren za njegovo oslobođenje su se založili neki zapadni političari. Rusiji su zbog hapšenja Navaljnom zapretili sancijama Amerikanci kao i EU. Protivnici Navaljnog u Moskvi su se vratili starim pričama o Navaljnom kao antisemitu.

Ruska i američka novinarka i književnica Maša Gesen objavila je sredinom februara 2021. tekst u listu Njujorker oko Navaljnog u kome opisuje "evoluciju njegovog nacionalizma". Maša Gesen hvali hrabrost Navaljnog kao permanentnog kritičara Putina ali joj smetaju njegove nekadašnje nacionalističke izjave. U spomenutom tekstu Maša Gesen citira novinare i profesore raznih fakulteta po nacionalnosti Jevreje koji brane ili napadaju Navaljnog. Maja Gesen podseća da je profesor Evropskog univerziteta u Firenci Aleksandar Etkind po nacionalnosti Jevrejin predložio Navaljnog za Nobelovu nagradu što je podržao bivši predsednik Poljske Leh Valensa.

Aleksej Navaljni je napustio 2007. partiju Jabloko i osnovao "Nacionalni ruski oslobodilački pokret". Kao lider tog pokreta zalagao se za deportaciju migranata iz Azije. Kritičari Navaljnog iz redova jerejskih emigranata zameraju Navaljnom što je podržao povratak Krima matici Rusiji. Maša Gesen ipak ističe da u poslednjih sedam godina Navaljni nije davao nacionalističke izjave.

Foto AP

Interesantno je da je glavna urednica moskovskog nedeljnika "Novoe vremja" Jevgenija Aljbac, koja je na Harvardu odbranila doktorsku disertaciju o tome kako organizovati političke inicijative, priznala da je ona nagovorila Navaljnog da učestvuje u Ruskom maršu. Jevrejka po nacionalnosti Jevgenija Aljbac je okupljala u svom stanu mlade ljude među kojima je bio i Navaljni i učila ih kako da organizuju svoje pristalice u borbi za smenu vlasti. U vreme dok je bio u kućnom pritvoru Navaljni je učio engleski jezik.

I bivši šahovski prvak sveta Gari Kasparov koji je po majci Jevrejin 2005. se udržio sa nacional-boljševicima. Logika svih njih je bila "samo udruženi možemo da srušimo Putinovu vlast". Kasparov se udaljio od Navaljnog zbog toga što nije za vraćanje Krima Ukrajini.

Pošto se Navaljni nije izvinio za nekadašnje antisemitske izjave, Maša Gesen smatra da je jedini njegov napredak u tome što odobrava jednopolne brakove. Uzgred rečeno, ona je veliki borac da se ozvaniče jednopolni brakovi protiv čega je predsednik Putin.

Leonid Volkov bliski saradnik najratobornijeg ruskog opozicionera tvrdi da Navaljni žali zbog toga što je pozivao 2013 da se proteraju migranti. Navaljni je sada za to da se uvedu vize za gastarbajtere iz bivših sovjetskih republika.

Oni koji su na strani Navaljnog hvale ga kao borca protiv korupcije koja je kako kaže emigrant, profesor Aleksandar Etkind, glavna opasnost za celi svet. Zbog toga ga je taj profesor i predložio za Nobelovu nagradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a