PRIMILI STE PRVU DOZU: Da li je jedna "fajzer" vakcina dovoljna zaštita - evo šta kažu stručnjaci

Tanjug

09. 03. 2021. u 21:54

JEDNA doza vakcine Fajzer postiže skoro punu efikasnost oko 11 dana od primanja, tako da može da se ispostavi da druga doza nije potrebna, pokazala je studija koju su izveli naučnici sa Barnet univerziteta u Melburnu.

ПРИМИЛИ СТЕ ПРВУ ДОЗУ: Да ли је једна фајзер вакцина довољна заштита - ево шта кажу стручњаци

Foto: J.S.

- Ovo su vesti koje mogu da donesu optimizam. Efikasnost mRNA vakcina protiv kovida počinje 11. dana od primanja. Ovo otvara mogugćnost da se dođe do zaštite u kratkom vremenskom roku - preneo je njujorški Medrxiv, sajt koji je u vlasništvu neprofitne Kold Spring Harbor laboratorije.

U tekstu se navodi da nije bilo evidentnog napretka u davanju druge doze posle tri ili četiri nedelje, što samo ukazuje na snagu prve doze (bar u kratkoročnim uslovima kada su zalihe limitirane) i pomaže zdravstvenim službama veću fleksibilnost kada je reč o drugoj dozi, ukoliko se utvrdi da je neophodna.

Ugledni Forbs se poziva na NJu Ingland medisin DŽurnal, u kojem se navodi studija da su osobe koje su dobile drugu dozu pokazale jak imunološki odgovor na nove sojeve kovida, jedino je odgovor bio manji na južnoafrički soj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

BREGU TUŽIO PRVI KOMŠIJA: Saslušan na sudu - ovako se branio