BIĆE NAJDUŽI I NAJDUBLJI NA SVETU: Kipar, Grčka i Izrael grade podvodni strujni kabl na dnu Sredozemnog mora

Srna

09. 03. 2021. u 00:48

KIPAR, Grčka i Izrael potpisali su danas inicijalni sporazum o izgradnji najdužeg i najdubljeg podvodnog strujnog kabla na svetu, koji će prolaziti po dnu Sredozemnog mora, a koštaće oko 900 miliona dolara i povezaće njihove električne mreže.

БИЋЕ НАЈДУЖИ И НАЈДУБЉИ НА СВЕТУ: Кипар, Грчка и Израел граде подводни струјни кабл на дну Средоземног мора

D. Balšić

- Projekat pod nazivom "Evro-azijski interkonektor" pružiće rezervni izvor energije, u vanrednim okolnostima - rekao je izraelski ministar energetike Juval Štajnic, koji je došao u Nikoziju da potpiše memorandum o razumevanju sa svojim kolegama.

Kiparski ministar energetike Nataša Pilides rekla je da ovo predstavlja "odlučujući korak ka okončanju energetske izolacije ostrva, a samim tim i naše zavisnosti od teških goriva".

Prema izraelskom Ministarstvu energetike, kabl će imati kapacitet od 1.000 do 2.000 megavata i očekuje se da će biti završen do 2024. godine.

Sa dužinom od oko 1.500 kilometara i maksimalnom dubinom od 2.700 metara, to će biti najduži i najdublji podmorski kabl za električnu energiju koji je ikad izgrađen, navodi se u saopštenju.

- Kabl će omogućiti da primamo električnu energiju iz elektroenergetskih mreža evropskog kontinenta u vanrednim situacijama i, što je još važnije, podržaće našu sposobnost da značajno povećamo oslanjanje na solarnu proizvodnju energije - rekao je Štajnic.

Izraelsko Ministarstvo saopštilo je da je Evropska unija prepoznala kabl kao "projekat od zajedničkog interesa" i da je spremna da ga delimično finansira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!