ŠVAJCARSKA SUTRA GLASA O ZABRANI BURKE: "Ugnjetavanje žena nema šta da traži u našem društvu"

Tanjug

06. 03. 2021. u 16:21

U ŠVAJCARSKOJ se sutra održava referendum o zabrani pokrivanja lica žena u javnosti, a poznavaoci prilika ukazuju da bi ishod mogao biti neizvestan.

ШВАЈЦАРСКА СУТРА ГЛАСА О ЗАБРАНИ БУРКЕ: Угњетавање жена нема шта да тражи у нашем друштву

Foto: Tanjug/AP

Građani će se zapravo načelno izjasniti o zabrani pokrivanja lica što obuhvata i recimo maskiranje tokom demonstracija. Ali to je u raspravi sporedna stvar. Sve se vrti oko nikaba, burke i drugih pokrova za lice koje nose neke muslimanke.

- U drugim zemljama je radikalni islam napredniji, ali i kod nas je počeo da puže. Ako to ne želimo, onda moramo jasno da se postavimo i to regulišemo na samom početku - kaže Valter Vobman iz Švajcarske narodne stranke koji je pokrenuo inicijativu za referendum.

On je pre jedanaest godina već imao uspeha sa inicijativom da se zabrani gradnja novih minareta.

- Ugnjetavanje žena nema šta da traži u našem društvu i zato smo i pokrenuli inicijativu. Kod nas žene pokazuju lice. To je znak našeg slobodnog, demokratskog društvenog poretka - dodaje Vobman za Dojče vele.

Međutim, švajcarska Savezna vlada i velika većina u parlamentu u Bernu to vide drugačije. Oni preporučuju glasanje protiv zabrane pokrivanja.

Karin Keler-Zuter, koja vodi resor pravosuđa i policije, kaže da je pokrivanje lica marginalni fenomen. Navodi da u celoj zemlji ima jedva tridesetak žena koje nose burku, a da su ostale turistkinje koje kratko borave u Švajcarskoj.

- Zabrana pokrivanja ne nudi nikakvu zaštitu od ekstremizma ili terorizma. Za to postoje efikasniji instrumenti - dodaje Keler-Zuter. Podseća da je parlament upravo usvojio novi zakon o delovanju policije u odbrani od radikalnih islamista i terorista.

Veće žena katoličke biskupske konferencije u Švajcarskoj, islamska udruženja i neke feminističke političarke smatraju da bi zabrana pokrivanja ugrozila verske slobode u Švajcarskoj. Poslanik Valter Vobman, iz inicijative koja je progurala referendum sa više od 100.000 potpisa, na to ima prigovor.

- Niko normalan ne može da shvati zašto crkve to govore. Jer, ovde smo protiv političkog, ekstremnog islama, a ne protiv islama kao religije - kaže on.

- Islam ne traži da žensko lice bude pokriveno da bi se praktikovala vera. U Kuranu se nigde ne kaže da se to mora. Ovo je simbol koji je došao kasnije. - On je ubeđen da je, baš kao i minareti na džamijama, nošenje burki i nikaba izraz političkog islama i šerijatskog zakona. A tako nešto, kako je rekao - sigurno ne želimo u našoj kulturi.

Neke feministkinje i islamske teološkinje takođe preporučuju da se u nedelju glasa za zabranu zara i feredže. Politikolog Elham Manea, koji ima arapske korene, rekao je za švajcarski radio da je nikab očito „simbol verske fundamentalističke desničarske ideologije“.

Zabrana pokrivanja već postoji u dva kantona, Ticinu i Sent Galenu. Isto postoji u Francuskoj i Austriji. Još šest država EU na neki način reguliše ovu tematiku. Poslednje ankete predviđaju 49 odsto glasova za zabranu burki i 47 odsto protiv, što znači da će rezultat biti veoma tesan, zaključuje Dojče vele.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi