ZAHAROVA ZAGRMELA: "Pozivamo Berlin da se urazumi - za pritiske na ruske novinare u Nemačkoj, platiće nemački mediji u Rusiji!"

Novosti onlajn

04. 03. 2021. u 16:59

ЗАХАРОВА ЗАГРМЕЛА: Позивамо Берлин да се уразуми - за притиске на руске новинаре у Немачкој, платиће немачки медији у Русији!

Foto: EPA

RUSIJA će morati da preduzme oštre mere prema nemačkim medijima u Rusiji, ako Berlin ne obezbedi normalan rad ruskim novinarima, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Kako je saopštila Zaharova, nemačka „Commerzbank“ uputila je 26. februara pismeno obaveštenje o zatvaranju računa u Nemačkoj ruskim agencijama „Rusija sevodnja“ i Raptli. Obavljanje finansijskih operacija će biti prekinuto 31. maja.

- Kao formalni razlog – pravo banke da jednostrano prekine saradnju sa klijentom, bez objašnjenja - dodala je ona.

- Ozbiljno pozivamo Berlin da se urazumi, osigura normalno funkcionisanje navedenih medijskih kompanija, ukine sve restriktivne mere koje otežavaju rad medija. U protivnom slučaju, moraćemo da preduzmemo oštre mere prema nemačkim sredstvima informisanja u Rusiji. Da budem iskrena, ne bismo to želeli. Hajde da ne stvaramo presedan i izgovor - rekla je Zaharova na nedeljnom brifingu.

Ona je naglasila da se „pozivanje na neka korporativna pravila neće uzimati ozbiljno, jer to nije tačno“.

- Desetine velikih nemačkih i međunarodnih banka, kao i regionalnih finansijskih institucija, kojima se obratila „Rusija sevodnja“, već su odbili saradnju, bez bilo kakvog ozbiljnog razloga. Nisu ni na koji način objasnili svoje ponašanje - naglasila je zvanična predstavnica MIP-a.

Prema rečima Zaharove, ovo nije prvi put da Nemačka pokušava da „prekine dotok kiseonika“ ruskim novinarima.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

buki

17.03.2021. 13:21

Informacioni rat je uvod u oružani, tako da sve ukazuje da se sprema veliko zlo. Ovoliki pritisak na Rusiju sa svih strana ne može izaći na dobro. Turci u Siriji, Libiji, a sada i u Ukrajini, Amerikanci na svakom mogućem i nemogućem mestu, Nemci, Englezi, Poljaci, Rumuni i sve Nato članice kojima je Rusija okružena, toliko su intezivirali pritisak na Rusiju, da je samo pitanje trenutka izbijanja sukoba. Neka nam je svima, a posebno Rusima, Bog u pomoći.