DA LI ĆE SAD I EU SLOMITI LUKAŠENKA? Ruski ekspert otkrio da li Tihanovska ima razloga za nadu

Novosti online

01. 03. 2021. u 12:57

BELORUSKO pitanje teško da je značajno za takvog globalnog lidera kao što su Sjedinjene Američke Države, smatra Nikolaj Meževič, šef Centra za beloruske studije Instituta Evrope Ruske akademije nauka, prenosi Ria FAN.

ДА ЛИ ЋЕ САД И ЕУ СЛОМИТИ ЛУКАШЕНКА? Руски експерт открио да ли Тихановска има разлога за наду

Foto: EPA

Poraženi predsednički kandidat Svetlana Tihanovska rekla je da će se „režim“ beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka „srušiti“ na proleće. Prema njenim rečima, „unutrašnji i spoljni pritisak“ biće toliki da šef države neće imati izbora nego da podnese ostavku. Po ovom pitanju, Tihanovska se veoma nada „snažnom savezu između nove vlade SAD i EU“.

- Naravno, ne mogu da dam istu stručnu procenu kao ona. Bavim se međunarodnim odnosima samo 33–34 godine, baš me briga za gospođu Tihanovsku i njeno iskustvo! Verovatno je predavala na univerzitetu, a zvanje profesora dobila je na katedri za svetsku politiku - naravno, ona to bolje zna! Naročito kada je reč o tako delikatnom pitanju, kada će šef države, koji je upravo reizabran na nacionalnim izborima, "podneti ostavku" - rekao je politikolog.

Što se tiče pritiska SAD i Evropske unije, ekspert je nastavio u ozbiljnijem tonu.

- Govoriti o ozbiljnom pritisku bila bi neoprostiva greška. Da su Brisel i Vašington želeli da slome rukovodstvo Republike Belorusije, ne bi morali da čekaju predsedničke izbore u ovoj zemlji. Sistemi američkog Stejt departmenta mogu da funkcionišu bez obzira na ovaj parametar, to im je apsolutno irelevantno - smatra Meževič.

On je takođe uveren da belorusko pitanje nije strateško za SAD.

- Za Moskvu je to nesumnjivo važno, za Minsk je od vitalne važnosti, ali za Vašington nije. Prema tome, sa moje tačke gledišta, izjava gospođe Tikhanovske je neodgovorna i ne zasniva se ni na čemu - naglasio je ekspert. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!